Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo


"Καρφώματα" | Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας, η ασυλία Κοντογεώργου και το... "κωλο-κράτος" του Καρφή

pasok-grafeia

Γιατί ζητήθηκε η άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου. Καταρχάς να σας πω ότι αφορά "παράβαση καθήκοντος όσο ακόμη ήταν νομάρχης Ευρυτανίας", όπως και ο ίδιος εξηγεί. Ποια παράβαση όμως έκανε; Το 2006, έδωσε άδεια να ληφθούν αδρανή υλικά από ένα παλιό λατομείο στους πρόποδες του Βελουχίου, στη θέση "Βράχος". Τα υλικά αυτά τα πήρε εργολάβος που κατασκεύαζε δρόμο στην περιοχή της Φουρνάς. Ο τότε νομάρχης έδωσε γραπτή άδεια να ληφθούν τα αδρανή υλικά. Ήταν ή όχι παράβαση καθήκοντος; Αυτό θα το μάθουμε στο δικαστήριο που θα γίνει -αν βέβαια και η Βουλή κάνει δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Διαφάνειας, η οποία ζήτησε ομόφωνα -κάτι που ζήτησε και ο ίδιος ο Κοντογεώργος- την άρση της βουλευτικής του ασυλίας.


Διαβάζοντας λοιπόν την παραπάνω είδηση, ως αφορμή, με διακατέχουν κάποιες σκέψεις. Η πολιτική φουρνιά στην Ευρυτανία τη δεκαετία που πέρασε και μετά την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, φαίνεται να δίνει τώρα τη μάχη για τη... διαφάνεια. Ενδεικτικά και ΜΟΝΟ τα γεγονότα: Ο τότε νομάρχης έχει υπάρξει και άλλες φορές κατηγορούμενος για θέματα άσκησης των καθηκόντων του και σε όλες μέχρι στιγμής έχει αθωωθεί. Άρση της ασυλίας ζητήθηκε και για τον πρώην βουλευτή Ευρυτανίας κ. Δημοσθένη Τσιαμάκη για “άσκοπους πυροβολισμούς” το 2004 στην πλατεία Καρπενησίου σε εκδήλωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004 και αθωώθηκε. Ο πρώην δήμαρχος Καρπενησίου -νυν αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας-κ. Βασίλης Καραμπάς έχει προσέλθει ως κατηγορούμενος και έχει αθωωθεί σε αρκετές δίκες για θέματα μάλλον ελάσσονος  σημασίας κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του όταν ήταν δήμαρχος. Διαβάζουμε ότι το ΣΔΟΕ ψάχνει τους λογαριασμούς του πρώην αντιδημάρχου Καρπενησίου κ. Λεωνίδα Παπαδόπουλου -ο ίδιος δηλώνει ξεκάθαρα πως επιθυμεί να συνεχίσουν οι έρευνες και δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. "Είμαι καθαρός", δήλωσε σε συνέντευξή του στα “Ευρυτανικά Νέα”. Στην ίδια λίστα του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας μαζί με άλλους πολιτικούς στη Στερεά και ο τότε νομάρχης Φθιώτιδας κ. Θανάσης Χειμάρας. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει επίσης ότι επιθυμεί την εις βάθος έρευνα για το πρόσωπό του. Πρώην δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι του νομού έχουν επίσης παραπεμφθεί σε δίκες. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν καταδικαστεί -συνήθως με 8 μήνες φυλάκιση και τριετή αναστολή. Και τώρα τελευταία διαβάζω στο σημερινό φύλλο για το πρόστιμο των 20.000(!) ευρώ που επέβαλε η Δ.Ο.Υ. Καρπενησίου στον Πολιτιστικό Σύλλογο. Φαίνεται ότι η ενασχόληση με τα κοινά ενίοτε σε οδηγεί και στη θέση του κατηγορούμενου και στην Ευρυτανία.


Σας έλεγα προ ημερών ότι το ΠΑΣΟΚ στην Ευρυτανία όχι μόνο έχασε δραματικά την εκλογική του δύναμη, αλλά "κλείνει" την δράση του στην Ευρυτανία και χρεωμένο. Και μιλάμε για πολλά λεφτά, όχι αστεία. Σας είχα πει μάλιστα ότι βρίσκεται στα "δικαστήρια" για να αποπληρωθούν τα ενοίκια των γραφείων στο Καρπενήσι. Γεγονός είναι ότι το ίδιο οικονομικό πρόβλημα έχει το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στο Καρπενήσι. Και συνεχίζω... Σας έλεγα ότι χρωστάει και στον ένα υπάλληλό του στο Καρπενήσι. Μάλιστα τα λεφτά, όπως μαθαίνω, ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ (!). Έχουν να τον πληρώσουν "κανά χρόνο". Όπως το ίδιο για όλους τους υπαλλήλους του κόμματος σε όλη την Ελλάδα. Απαράδεκτο. Και... δυστυχώς δεν μας είπαν εκεί στο ΠΑΣΟΚ τι τα έκαναν τα εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης; Δεν πληρώνουν υπαλλήλους, ενοίκια, ρεύματα και ούτε εγώ ξέρω τι άλλο. Με τι θα ξεχρεώσει το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα άλλα κόμματα -να μην στοχοποιούμε μόνο το ΠΑΣΟΚ- τα εκατομμύρια που χρωστάνε;


Βρέθηκε όμως λύση. Συγκεκριμένα, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, ζήτησε από κάθε βουλευτή να ενισχύσει το κόμμα με το ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Επίσης κάλεσε τους ευρωβουλευτές του κόμματος να διαθέσουν ο καθένας από 10.000 ευρώ. Όμως, σύμφωνα με “Τα Νέα”, έως την Παρασκευή το πρωί μόνο... οκτώ βουλευτές κατέθεσαν στο κόμμα την προσφορά τους, ενώ κάποιοι δήλωσαν -στην παρούσα φάση- αδυναμία να αντεπεξέλθουν! Πάντως οικονομική βοήθεια έδωσαν και άλλοι βουλευτές εκτός ΠΑΣΟΚ!


Άκουγα προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου. Άκουσα και τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης. "Κωλο-κράτος" είπε για το Ελληνικό κράτος. Άλλο ένα φραστικό φάουλ του κ. Καρφή -δηλαδή τον άκουσε όλος ο κόσμος, τι να γράψω εγώ- αλλά ομολογώ ότι αυτή τη φορά με εξέπληξε. Ήρθε δεύτερος. Πρώτος με το "Κωλοέλληνες" ήταν το '89 ο Διονύσης Σαββόπουλος. Και αν λόγω ποιητικής αδείας ο καλλιτέχνης συγχωρείται, γιατί πρέπει να “ποιεί ομοίως” και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στον δήμο Καρπενησίου; Ίσα και όμοια με τον Σαββόπουλο είναι;


Υπάρχει λάδι για όλους. Τον Μάρτιο του 2013 λήγει το λάδι που μοίρασε ο δήμος Καρπενησίου στις 12 Δεκεμβρίου στους πολίτες. Δεν το μοίρασε δωρεάν, αλλά ούτε σε χαμηλή τιμή. Τα 3,5 ευρώ το λίτρο μάλλον για ακριβό μου ακούγεται. Αυτή τη φορά η κίνηση του δήμου μάλλον δεν πέτυχε την έξωθεν καλή μαρτυρία και πιστεύω ότι κάπου ξέφυγε η κατάσταση. Πάντως αν εξαιρέσει κανείς το συγκεκριμένο γεγονός που "ξίνισε"  κάποιους, ούτε και το ενδιαφέρον του κοινού ήταν μεγάλο. Γεγονός είναι ότι ο δήμος ανακοίνωσε ότι "εάν κάποιος δημότης επιθυμεί μπορεί να προμηθευτεί ελαιόλαδο από την αποθήκη του Δήμου (κάτω από τη λαϊκή αγορά), μέχρι εξαντλήσεως του αποθέματος κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλ. 22373 50024."


Πάντως ξεχωριστή μνεία γίνεται από τον δήμο για τον παραγωγό του λαδιού κ. Γιώργο Ξυλούρη για την προσφορά  ελαιολάδου που έκανε στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Ο δήμος Καρπενησίου "... θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά για την άψογη συνεργασία και συνέπεια του" αναφέρεται σχετικά.