Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: "Θα διεκδικήσουμε την έδρα της Ευρυτανίας". Ο Δημήτρης Στρατούλης μιλά στα «Ευρυτανικά Νέα»

Την έντονη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα τοπικά δρώμενα και την προσπάθεια που θα γίνει για την διεκδίκηση της μονοεδρικής της Ευρυτανίας προαναγγέλλει μέσα από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στα «Ευρυτανικά Νέα» ο βουλευτής και προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Στρατούλης.

stratoulis-vouli111


Ο ίδιος βρέθηκε την περίοδο των εορτών σε… γνώριμα λημέρια, καθώς επισκέφθηκε το Καρπενήσι για ολιγοήμερες διακοπές, στον τόπο όπου άλλωστε είχε εργαστεί για λίγο καιρό, πριν από 35 σχεδόν χρόνια.
Ο κ. Στρατούλης θυμάται στιγμές από την εποχή εκείνη και δεν ξεχνά να αναφερθεί στους ανθρώπους που γνώρισε εδώ, ενώ όσον αφορά στα… “φρέσκα”, σχολιάζει και την υπόθεση της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Κοντογεώργου.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ακόμη στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, αναλύοντας παράλληλα και τις θέσεις του κόμματός του.
Μιλά για τη λίστα Λαγκάρντ και τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας την οποία πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτώμενος για τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει μέρος της δύναμής του, ενώ τα «φασιστοειδή» -όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει- της Χρυσής Αυγής ολοένα να κερδίζουν έδαφος, προαναγγέλλει τις πρακτικές θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν αναλάβει την εξουσία, για την «…ανοικοδόμηση της χώρας μας από την αρχή με δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, εργασία, κοινωνική αλληλεγγύη και δημοκρατία», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΣΤΑ "ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ"

Μείζον πολιτικό θέμα είναι η λίστα Λαγκάρντ και ο χειρισμός της από πολιτικά πρόσωπα. Ποια είναι η προσωπική σας θέση, αλλά και η θέση του κόμματός σας;
Το πολιτικό πρόβλημα, που ανέδειξε η λίστα Λαγκάρντ, εκτός από την ανοχή των δικομματικών και μνημονιακών κυβερνήσεων στη φοροδιαφυγή, συνίσταται επίσης στο ότι εν μέσω εφαρμογής βάρβαρων αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων η οικονομική ολιγαρχία της χώρας εξακολουθούσε να πλουτίζει καταληστεύοντας τον λαό και προστατεύοντας τη λεία της σε ασφαλή τραπεζικά και άλλα καταφύγια. Η λίστα Λαγκάρντ είναι η κορυφή του παγόβουνου. Από κάτω κρύβονται πολλές ανάλογες λίστες σε πολλές άλλες τράπεζες του εξωτερικού, αφού η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και το τραπεζικό απόρρητο δίνει τη δυνατότητα στην οικονομική ολιγαρχία της χώρας μας να βγάζει ανεξέλεγκτα τα κέρδη της ή και «μαύρα» και αφορολόγητα χρήματα στο εξωτερικό και σε φορολογικούς παραδείσους.
Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την έρευνα για ποινικές ευθύνες μόνο στον Γ. Παπακωνσταντίνου για να διασωθεί η πολιτική συνοχή της και κατά συνέπεια η συνέχιση της εφαρμογής των μνημονίων, αλλά και το πολιτικό σύστημα και κατεστημένο, που παράγει και συντηρεί τα οικονομικά σκάνδαλα και τη φοροδιαφυγή λόγω της διαπλοκής του με τα οικονομικά συμφέροντα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ όχι για να εξυγιάνει και να αποκαθάρει το χρεοκοπημένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα, αλλά για να πείσει το λαό να αγωνιστεί για να το ανατρέψει μαζί με τις μνημονιακές πολιτικές της καταστροφής και τις κυβερνήσεις που τις υπηρετούν.
Μέχρι που πιστεύετε ότι φτάνει η ευθύνη των πολιτικών προσώπων που προτείνετε για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής; Υπάρχουν και σε ποιους ποινικές ευθύνες;
Όσον αφορά τη λίστα Λαγκάρντ προτείναμε συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκτός από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και για τον Ε. Βενιζέλο, όχι μόνο για την παραποίησή της, που αφορά τον πρώτο, αλλά κυρίως για την απόκρυψη και την μη αξιοποίησή της για να φορολογηθούν μεγάλα εισοδήματα πολλών απ΄ όσους περιέχονται σε αυτή και δεν τα έχουν δηλώσει. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}
Εάν στην πορεία των εργασιών της προκαταρκτικής επιτροπής ή της εξελισσόμενης έρευνας της δικαιοσύνης προκύψουν ενδείξεις ύπαρξης ποινικών ευθυνών και για άλλα πολιτικά πρόσωπα, χωρίς κανένα δισταγμό, θα ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής διαδικασίες, ώστε αυτές να διερευνηθούν, να καταλογιστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Αναμφισβήτητα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στους Υπουργούς Οικονομικών και στους Πρωθυπουργούς (Παπανδρέου, Παπαδήμο, Σαμαρά), που από τότε που τους παραδόθηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση η λίστα Λαγκάρντ (2010) δεν κούνησαν ούτε το μικρό τους δάκτυλο για να ελεγχθούν όσοι και όσες περιέχονται σ΄ αυτή, με αποτέλεσμα το δημόσιο να μην εισπράξει από αυτούς ούτε ένα ευρώ για φόρους, την ίδια περίοδο που με πολύ μεγάλη ευκολία σφάγιαζαν μισθούς, συντάξεις, θέσεις εργασίας ή επέβαλαν εξοντωτικούς φόρους και χαράτσια με τις μνημονιακές πολιτικές τους.

Πρόσφατα πέσατε θύμα αγνώστων, τους οποίους κατονομάσατε ως «μέλη της Χρυσής Αυγής». Πως σχολιάζετε την έξαρση βίας που προέρχεται και στηρίζει η Χρυσή Αυγή;
Έχω κάνει όσα έπρεπε και μπορούσα για να βοηθήσω τη δικαιοσύνη να εντοπίσει και να τιμωρήσει αυτά τα φασιστοειδή. Κρατώ στα θετικά της υπόθεσης την πάνδημη καταδίκη τους από τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και από το μεγαλύτερο σύνδεσμο φιλάθλων της ΑΕΚ, την ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ.
Οι τερατώδεις μνημονιακές πολιτικές, εκτός των άλλων, γέννησαν και πολιτικά τέρατα, όπως ή άνοδος του νεοφασισμού στη χώρα μας. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί με ηθική, πολιτική και ιδεολογική απαξίωση, με καλλιέργεια στη νέα γενιά της ιστορικής μνήμης για τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού, με μαζικές κινητοποιήσεις καταδίκης φασιστικών πρακτικών στους χώρους που εκδηλώνονται και με ενίσχυση από το λαϊκό κίνημα των δράσεων αλληλεγγύης στα θύματα των μνημονιακών πολιτικών.

Και εσάς ωστόσο -ως Σύριζα- σας κατηγορούν ότι «υποθάλπετε» την «βία των κουκουλοφόρων» αρνούμενοι να καταγγείλετε ευθέως τη βία που προέρχεται είτε από κουκουλοφόρους, είτε από «αγανακτισμένους πολίτες». Ποια είναι η αλήθεια;
Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ και τα φιλικά της μέσα μαζικής ενημέρωσης, μας συκοφαντούν συνειδητά και υιοθετούν ακροδεξιού και εμφυλιοπολεμικού τύπου πολιτικά επιχειρήματα ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, για να διώξουν από την πολιτική αντιπαράθεση τη συζήτηση για τις δραματικές συνέπειες για το λαό και τη χώρα από τις πολιτικές των μνημονίων και για τις ευθύνες τους για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ προς όφελος εσόδων του δημοσίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους μαζικούς ενωτικούς και ειρηνικούς αγώνες του λαού μας, γιατί θεωρεί ότι είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης που τα υπηρετεί.

Σας τρομάζει περισσότερο το 30% που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις ότι έχει ο Σύριζα ή το 11% που φαίνεται να παγιώνεται στην Χρυσή Αυγή;
Θα δούμε τελικά τι θα παγιωθεί ως εκλογικό ποσοστό για τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, γιατί, εάν αποκαλυφτεί το πραγματικό και αποκρουστικό ναζιστικό πολιτικό της πρόσωπο, μπορεί και να ξεφουσκώσει απότομα.
Με ανησυχεί πολύ η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών από τη σημερινή κυβέρνηση, γιατί, εάν δεν ανατραπεί με τους αγώνες και την ψήφο του λαού, θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή το λαό και τη χώρα μας.

Τι απαντάτε σε αυτούς που σας λένε ότι είστε το νέο ΠΑΣΟΚ;
Ούτε είμαστε, ούτε θα γίνουμε το νέο ΠΑΣΟΚ. Είμαστε και θα παραμείνουμε μία μεγάλη, ενωτική, ριζοσπαστική και δημοκρατική δύναμη της Αριστεράς, που δεν θέλουμε να διαχειριστούμε την σημερινή κατάσταση πραγμάτων αλλά να την ανατρέψουμε, να σταματήσουμε τη συντελούμενη καταστροφή και να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μας από την αρχή με δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, εργασία, κοινωνική αλληλεγγύη και δημοκρατία.

Πόσα δις είναι το χρέος της Ελλάδας που ο Σύριζα αποδέχεται;
Εμείς θα επιχειρήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, γιατί ο λαός δεν μπορεί να το αποπληρώσει ακόμα και αν τον πουλήσουν ως σκλάβο, αλλά σ’ ένα μεγάλο βαθμό δεν είναι και δικό του, αφού οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα δάνεια, δεν τα πήραν για λογαριασμό του, αλλά για τη στήριξη των ρουσφετιών τους και των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων που συνήθως ήταν και κρατικοδίαιτες. Έχουμε μάλιστα προτείνει και τη συγκρότηση επιτροπής διαχειριστικού ελέγχου για να διαπιστώσει ποιο τμήμα αυτού του δημοσίου χρέους είναι και επαχθές και συνεπώς δεν δεσμεύει τη χώρα μας.

Η Ελλάδα εντός ή εκτός του ευρώ; Ναι ή όχι στη δραχμή. Και με ποιες προϋποθέσεις;
Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη και όχι όπως την κατάντησαν σήμερα ως αποικία της τρόικας και μπανανία χρέους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σήμερα να κυβερνήσει;

Και μπορούμε και ξέρουμε και θέλουμε να κυβερνήσουμε και μάλιστα πολύ καλλίτερα από τις δικομματικές και μνημονιακές κυβερνήσεις, που οδήγησαν σε χρεοκοπία τη χώρα και σε φτωχοποίηση τον λαό μας. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος μίας αριστερής κυβέρνησης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με την ενεργοποίηση του λαού, με την συμμετοχή ή τουλάχιστον την αλληλεγγύη άλλων δυνάμεων της αριστεράς, με την αξιοποίηση της διεθνούς αλληλεγγύης και με την αναζήτηση ισχυρών διεθνών στηριγμάτων και μέσα στην ΕΕ και έξω από αυτή.

Με ποια κόμματα μπορείτε να συνεργαστείτε ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τον Σύριζα; 

Πρωτίστως θέλουμε κα συγκροτήσουμε κυβέρνηση συνεργασίας με τα άλλα κόμματα της αριστεράς με βάση κοινό κυβερνητικό αντιμνημονιακό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, εάν έλθουμε πρώτοι στις εκλογές, ο λαός με την ψήφο του θα αναδείξει και τις δυνάμεις εκείνες με τις οποίες θα συνεργαστούμε για μία αριστερή και όχι κεντροδεξιά ή αριστεροκεντροδεξιά κυβέρνηση. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ποιες οι 5 βασικές αρχές που άμεσα θα εφαρμόσει το κόμμα σας αν γίνει κυβέρνηση για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη της χώρας;

Μία αριστερή κυβέρνηση θα επιμείνει στους προγραμματικούς στόχους της για ακύρωση των μνημονίων, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών και προώθηση του σχεδίου της για παραγωγική αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας με προτεραιότητα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Πιστεύει ο Σύριζα στην ιδιωτική πρωτοβουλία;

Μία αριστερή κυβέρνηση για να βάλει μπροστά την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας δεν θα στηρίξει μόνο δημόσιες και κοινωνικές επενδύσεις, αλλά και ιδιωτικές εφόσον υπηρετούν την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αν κυβερνήσετε, τι θα κάνετε με τα χαμένα κεκτημένα; Μισθούς, συντάξεις, ανεργία κ.λπ.

Θα αποκαταστήσουμε άμεσα τους κατώτερους μισθούς και συντάξεις καθώς και τα επιδόματα ανεργίας αυξάνοντας τα στα πριν την μείωσή τους επίπεδα, θα επαναφέρουμε τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας μέσω των οποίων σταδιακά θα αποκατασταθούν και οι υπόλοιποι μισθοί. Την ανεργία θα την αντιμετωπίσουμε πρώτα και κύρια με τη στήριξη δημόσιων, κοινωνικών και ιδιωτικών επενδύσεων, που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Και που συγκεκριμένα θα βρείτε τα λεφτά;

Από την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, από την εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή με τη σύσταση περιουσιολογίου, στο οποίο θα καταγράφεται η κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όλων των φορολουμένων με ποινή δήμευσης του τμήματος περιουσίας που δεν θα δηλωθεί, ώστε όλοι/ες να φορολογούνται με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητά τους. Επίσης με την κατάργηση όλων των ειδικών και ευνοϊκών για πλούσια στρώματα φορολογικών καθεστώτων, πχ των εφοπλιστών, και με την ανασυγκρότηση, ενίσχυση και αναβάθμιση των δημοσίων φορολογικών ελεγκτικών μηχανισμών. Τέλος με την θέσπιση ενός νέου, κοινωνικά δίκαιου, διαφανούς και απλού φορολογικού συστήματος, που θα ελαφρύνει τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και θα επιβαρύνει περισσότερο τα πλούσια στρώματα και τον πλούτο.

Βλέπουμε ότι στον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο επικρατεί μια «κεντροδεξιά καπιταλιστική πολιτική δυτικού τύπου». Ο ΣΥΡΙΖΑ ποιας χώρας πολιτική εφαρμογή έχει ως πρότυπο και θα εφαρμόσει -αν εφαρμόζεται- στην Ελλάδα αν γίνει κυβέρνηση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αντιγράψει καμία χώρα και κανένα πρότυπο. Θα αξιοποιήσει θετικές διεθνείς εμπειρίες και θα ακολουθήσει τον δρόμο αναπτυξιακής, προοδευτικής και σοσιαλιστικής ανασυγκρότησης που ταιριάζει στο λαό και στη χώρα μας.

Την Πρωτοχρονιά βρεθήκατε στο Καρπενήσι. Ξέρουμε ότι στο Καρπενήσι ζήσατε για τρία χρόνια εργαζόμενος στον ΟΤΕ Καρπενησίου το διάστημα ‘77-79 και έχετε φιλικού δεσμούς στον τόπο μας.

Βεβαίως εργάστηκα στον ΟΤΕ και έζησα στο Καρπενήσι την περίοδο 1977-79 στην ηλικία των 19-20 ετών, που ήμουν και φοιτητής της νομικής. Έκανα πολλές και καλές φιλίες που διαρκούν μέχρι σήμερα και πέρασα δύο από τα καλλίτερα χρόνια της ζωής μου χάρη και στον ιδιαίτερα φιλόξενο χαρακτήρα των ευρυτάνων.

Στις εκλογές του Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρυτανία έκανε... άλμα. Βγήκε δεύτερο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ τρίτο. Πως το σχολιάζετε; Βλέπετε τώρα διαφορετικά την μονοεδρική της Ευρυτανίας; Θα ενεργοποιηθείτε και στα δημοτικά συμβούλια;

Ναι. Θα διεκδικήσουμε την εκλογή του μοναδικού βουλευτή του νομού στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και θα προσπαθήσουμε από τώρα να έχουμε ουσιαστική και νικηφόρα παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές μέσα από τη συμμετοχή μας σε ευρύτερα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια.

Σύντομα θα κληθείτε να αποφασίσετε στην βουλή της άρση της ασυλίας για τον βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργο για την εκδίκαση μιας υπόθεσης όσο ήταν Νομάρχης το 2006. Το ζήτησε και ο ίδιος άλλωστε. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και βουλευτικής ασυλίας;

Θα πρέπει ν’ αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ώστε τα πολιτικά πρόσωπα, εφόσον παρανομούν, να δικάζονται από κανονικά δικαστήρια και χωρίς μικρότερες παραγραφές, όπως δικάζονται οι απλοί πολίτες.

Σας ευχαριστώ για την συνέντευξη. Έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Όχι σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι τη νέα χρονιά να έλθουν καλλίτερες μέρες για τους ευρυτάνες και το λαό μας.