Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo


Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Το άρθρο του Διονύση Παρούτσα

Μεθαύριο είναι η Διεθνής Μέρα για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Για όλους εκείνους που δεν έχουν και τόσο καλή σχέση με τις νέες τεχνολογίες αυτό μπορεί και να μη σημαίνει κάτι. Εντούτοις, για τα νέα παιδιά και τους ανθρώπους που αναλώνονται νυχθημερόν μπροστά σε μια οθόνη, μπορεί να σημαίνει τα πάντα.\

Για παράδειγμα, σε μια παλιότερη ανακοίνωση της αστυνομίας, αναφέρονταν ότι είχαν αποτρέψει, σε μια χρονιά, 17 αυτοκτονίες που θα γινόταν στη χώρα μας, μέσω του διαδικτύου! Και στην μεγάλη τους πλειονότητα, η περιπτώσεις αυτές αφορούσαν μικρά παιδιά και εφήβους. Πόσο έπρεπε άραγε να μας ανησυχήσει αυτή η είδηση;

Το Διαδίκτυο (κατά κόσμον Internet) δημιουργήθηκε, μεγάλωσε και αναγνωρίστηκε ως ένα πολύτιμο και πολύπλευρο εργαλείο στην υπηρεσία του κάθε πολίτη. Γυναίκες και άντρες, μικροί και μεγάλοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες, να συνομιλήσουν, να αλληλογραφήσουν, να παίξουν, να διασκεδάσουν και να κατεβάσουν αρχεία.

Είναι πραγματικά καταπληκτικό πως με τόσα λίγα κλικ, μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά πράγματα. Στα χρόνια που πέρασαν αλλά κυρίως στα χρόνια που έρχονται, οι χρήστες του Διαδικτύου είναι –θα είναι- πια σε θέση να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές, συναλλαγές με το Δημόσιο και τις τράπεζες, να εκπαιδεύονται εξ αποστάσεως και να εργάζονται. Όμως οι μικροί, ανήλικοι χρήστες τα κάνουν όλα αυτά συνήθως πιο εύκολα από τους ενήλικες, πιο συχνά από αυτούς, χωρίς επίβλεψη και μάλιστα σε ένα εικονικά ελεύθερο κόσμο.

Ήδη το 60% του πληθυσμού στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχει πλέον σύνδεση. Το Διαδίκτυο είναι ανοιχτό σε όλους, ανοικτό δηλαδή και σε αυτούς που επιθυμούν ή προτιμούν να βλάψουν τους συνανθρώπους τους, είτε ανεβάζοντας παράνομο και επιβλαβές υλικό σε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, είτε παρασύροντας μέσω του Διαδικτύου νέους και παιδιά, είτε χρησιμοποιώντας προσωπικά μας δεδομένα για αθέμιτους σκοπούς.

Το Διαδίκτυο δεν κάνει διακρίσεις. Μεγάλη αλήθεια αλλά ταυτόχρονα και τραγική ειρωνεία. Στις μηνιαίες τάσεις που προκύπτουν από τις αναφορές παρατηρούν ότι τα τελευταία χρόνια, η παιδική πορνογραφία αυξήθηκε κατά 15%, η πορνογραφία ενηλίκων κατά 24% καθώς και ο ρατσισμός και η ξενοφοβία που αυξήθηκαν κατά 33%.

Αυτό δείχνει πρόβλημα ή άγνοια; Μάλλον και τα δύο.

Όπως συμβαίνει με διάφορα θέματα και ζητήματα στη ζωή μας, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε το πρόβλημα, στη συνέχεια να το εντοπίσουμε και σε κάθε περίπτωση να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Μερικά από τα θέματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν είναι τα εξής:

- Η παρενόχληση.

- Οι κίνδυνοι στους χώρους συνομιλιών.

- Η παιδική πορνογραφία.

- Οι ύποπτες εμπορικές ιστοσελίδες.

- Η καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων και η πειρατεία.

- Η προστασία της ιδιωτικής ζωής.

- Τα ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα και το βλαβερό λογισμικό, κ.τ.λ..

Στην πρώτη σχετική έρευνα στην Ελλάδα, γύρω από την γνώση της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου από παιδιά, ο Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου έδωσε τα εξής αποτελέσματα που αφορούν αποκλειστικά τον Ελληνικό χώρο:

- Η χρήση του Διαδικτύου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το οικογενειακό περιβάλλον καθώς τα αδέρφια και οι γονείς είναι αυτοί από τους οποίους κατά κύριο λόγο μαθαίνουν το Διαδίκτυο τα μικρότερα παιδιά ενώ για τη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα τον αντίστοιχο ρόλο παίζουν οι φίλοι.

- Σε γενικές γραμμές τα παιδιά μας δείχνουν ότι είναι ενημερωμένα για τους κινδύνους αλλά και για τους τρόπους. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι οι πιο σοβαροί κίνδυνοι προέρχονται από ιούς, από δραστηριότητες σε ιστοχώρους που συνομιλούν με αγνώστους, από δημοσίευση προσωπικών δεδομένων και από ακατάλληλο περιεχόμενο που μπορεί να συναντήσουν σερφάροντας.

- Τα παιδιά δηλώνουν ότι λαμβάνουν μέτρα, ακολουθώντας τις συμβουλές και υποδείξεις των γονέων τους για να μειώσουν ή και να εξαλείψουν τις πιθανότητες τέτοιων κινδύνων.

- Αντίθετα, δεν τους ανησυχεί η αξιοπιστία των στοιχείων που βρίσκουν δημοσιευμένα στο Διαδίκτυο και δε φαίνεται να κατανοούν την σοβαρότητα του θέματος αυτού.

- Δηλώνουν ότι αποφεύγουν να απευθυνθούν στους γονείς τους σε περίπτωση προβλήματος, γιατί φοβούνται ότι θα τους επιβάλλουν ακόμη αυστηρότερους κανόνες και περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου. Έτσι, προτιμούν να συζητούν τέτοια προβλήματα με τους φίλους τους. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

- Σε κάθε περίπτωση όμως, τα περισσότερα παιδιά θέλουν να μάθουν περισσότερα γύρω από τους πιθανούς κινδύνους του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου και τους τρόπους προστασίας.

Τα παιδιά μας δείχνουν το δρόμο. Η λύση βρίσκεται στην γνώση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων, θα προστατεύσει εμάς και τα παιδιά μας, γιατί η απαγόρευση δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία μας και το κατά κόσμον Internet ασφαλώς και μπορεί να είναι ασφαλές.

Να τι πρέπει να πούμε στα παιδιά μας, με όσο μεγαλύτερη διακριτικότητα γίνεται και χωρίς να τα πανικοβάλουμε:

Μη δίνεις σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σου φίλο, τον κωδικό πρόσβασης σου στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σου.

Μην απαντάς σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σε κάνουν να αισθανθείς «άβολα». Σε περίπτωση που λάβεις ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσεις να το πεις στους γονείς σου ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι.

Αν αισθανθείς άβολα την ώρα που συνομιλείς κάποιον διέκοψε αμέσως τη συνομιλία.

Απόφυγε να στείλεις τη φωτογραφία σου και τα προσωπικά στοιχεία σου μέσω διαδικτύου σε άγνωστο.

Σκέψου πολύ καλά πριν αποφασίσεις να συναντηθείς με κάποιο άτομο που γνώρισες στο διαδίκτυο. Ζήτησε την άποψη των γονιών σου σχετικά με αυτό το θέμα.

Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με το «διαδικτυακό σου φίλο», ενημέρωσε τους γονείς σου ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και φρόντισε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.

Ανέπτυξε κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζεις στο Διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεσαι αμέσως ό,τι δεις.

Μίλησε στους γονείς σου για τα όσα βλέπεις και ζεις όταν «σερφάρεις» στο Internet.