Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η Βουλή ενέκρινε την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργου - Τι είπε στην ομιλία του

Με 209 «ΝΑΙ» και 42 «ΟΧΙ» αποφασίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και μετά από αίτημα του Εισαγγελέα, η άρση ασυλίας του βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου. Ο βουλευτής εγκαλείται για παράβαση καθήκοντος όσο ήταν νομάρχης Ευρυτανίας το 2006.

kontogeorgos-bouli

Η συνεδρίαση της Βουλής έγινε την περασμένη Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου. Προεδρεύον της Ειδικής Ημερήσιας Διάταξης ήταν ο Ιωάννης Τραγάκης. Στην ίδια διάταξη συζητήθηκε η άρση βουλευτικής ασυλίας συνολικά 4 βουλευτών για 5 δικογραφίες.

Σύμφωνα με τη διεξαγωγή της συζήτησης, δύο δικαστικές υποθέσεις αφορούσαν τον βουλευτή κ. Νταβλούρο.

Η τρίτη υπόθεση αφορούσε τον κ. Κασσή, η τέταρτη υπόθεση αφορούσε τον κ. Νάκο και η πέμπτη υπόθεση τον βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργο.

Η υπόθεση

Για το θέμα τα «Ευρυτανικά Νέα», αναφέρθηκαν αναλυτικά σε παλαιότερο ρεπορτάζ (αρ. φυλ. 528/26-12-12). Να θυμίσουμε ότι ο κ. Κοντογεώργος κατηγορείται -μετά από καταγγελία πολίτη- για την απόφαση λήψης αδρανών υλικών από ανενεργό λατομείο στη θέση «Βράχος» το 2006, όταν ο ίδιος ήταν νομάρχης Ευρυτανίας.

«Η απόφασή μου αυτή εξεδόθη με αποκλειστικό σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τον παρατεταμένο χειμώνα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα για τη συντήρηση του χωμάτινου οδικού δικτύου αρκετών δήμων της Ευρυτανίας», αναφέρει ο ίδιος.

Η διαδικασία της άρσης

Η συζήτηση και λήψη απόφασης, έγινε σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος και το άρθρο 83 του Κανονισμού της Βουλής για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας των Βουλευτών κκ. Αθανάσιου Νταβλούρου ( για δύο δικογραφίες), Μιχαήλ Κασσή, Αθανάσιου Νάκου και του βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Η συζήτηση διεξήχθη με τη διαδικασία του άρθρου 108, παράγραφος 1, εδάφιο Β΄. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής κατά την συζήτηση το λόγο δικαιούται να πάρει ο Βουλευτής που πιθανόν έχει αντίρρηση στην αίτηση του Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας, αλλά ο λόγος δίνεται πάντα, εφόσον ζητηθεί, στο Βουλευτή, τον οποίο αφορά η αίτηση ασυλίας.

Εντωμεταξύ και σύμφωνα με το άρθρο 83 του κανονισμού της Βουλής, η Βουλή δεν εισέρχεται στην ουσία των δικαστικών υποθέσεων, αλλά ερευνάται μόνο το αν η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας συνδέεται με την πολιτική- κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Βουλευτή ή η δίωξη, η μήνυση ή η έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα.

Το αποτέλεσμα της

ονομαστικής ψηφοφορίας

Η Βουλή έχει αποδεχθεί πως, για τις αιτήσεων άρσεως ασυλίας, θα αποφασίζει με ονομαστική ψηφοφορία και αυτό για να αποφεύγεται η οποιαδήποτε σύγχυση στην καταμέτρηση των ψήφων και την εξαγωγή του αποτελέσματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.

Μετά την ψηφοφορία και όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύον της συνεδρίασης: «Για το συνάδελφο κ. Κωνσταντίνο Κοντογεώργο: Υπέρ της άρσεως ασυλίας, δηλαδή «ΝΑΙ», ψήφισαν 209 Βουλευτές, κατά της άρσεως ασυλίας, δηλαδή «ΟΧΙ», ψήφισαν 42 βουλευτές. Ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ» 2 βουλευτές και υπήρξε και 1 λευκό. Συνεπώς, η αίτηση της εισαγγελικής αρχής γίνεται δεκτή για την άρση της ασυλίας του».

Τι είπε στην ομιλία του στη Βουλή

Κατά την διεξαγωγή της συζήτησης, ο κ. Κοντογεώργος ζήτησε και έλαβε το λόγο. Στην ομιλία του ο βουλευτής Ευρυτανίας επανέλαβε ότι ζητά και ο ίδιος την άρση της ασυλίας του για την «οριστική δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσής μου», όπως τόνισε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ:

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, βρίσκομαι σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, για να ζητήσω την άρση της ασυλίας μου. Ως νέος Βουλευτής, αλλά και με βάση τις πεποιθήσεις μου, θα ήταν αδιανόητο να κρυφτώ πίσω από οποιαδήποτε θεσμική πρόβλεψη, για να αποφύγω τη δικαιοσύνη.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούμαι ότι το Μάιο του 2006, με την ιδιότητα του Νομάρχη Ευρυτανίας, παρέβην το καθήκον μου, επειδή εξέδωσα απόφαση λήψης αδρανών υλικών από ανενεργό λατομείο στη θέση «Βράχος».

Η απόφασή μου αυτή εξεδόθη με αποκλειστικό σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τον παρατεταμένο χειμώνα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα για τη συντήρηση του χωμάτινου οδικού δικτύου αρκετών δήμων της Ευρυτανίας.

Σημειώνουμε ότι κατά της αποφάσεώς μου αυτής ουδέποτε ασκήθηκε προσφυγή, όπως ρητά προβλέπεται από το άρθρο 69 του Προεδρικού Διατάγματος 30/1996 του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, από οποιονδήποτε είχε έννομο συμφέρον για παράβαση νόμου στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.

Αντιθέτως, κατά την προεκλογική περίοδο του 2006 και για ευνόητους λόγους κατετέθη μηνυτήρια αναφορά εναντίον μου, επικαλούμενη πλήθος ψευδών στοιχείων και φανταστικών ιστοριών και συμπερασμάτων.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ήρθε στο ακροατήριο του Εφετείου Λαμίας τρεις φορές μέχρι σήμερα, αλλά δεν εκδικάστηκε, είτε γιατί απεργούσαν οι δικηγόροι, είτε γιατί δεν επαρκούσε ο δικάσιμος χρόνος.

Για τους παραπάνω λόγους επιθυμώ την άρση της ασυλίας μου και την οριστική δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσής μου. Εξάλλου, πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

Ευχαριστώ πολύ».