Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

“Καθαρές κουβέντες”: iPad & χρήστες με αναπηρία. Γράφει ο Διονύσης Φακίτσας

Το iPad αποτελεί πραγματική επανάσταση στους προσωπικούς υπολογιστές, καθώς επιτρέπει στους χρήστες να έχουν την προσωπική τους συσκευή, με εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες εφαρμογές στις δικές τους ανάγκες και προτιμήσεις. Η ίδια η οθόνη είναι το μέσο για τον έλεγχο και προσφέρει μια τελείως διαφορετική μορφή αλληλεπίδρασης, προσβάσιμη σε χρήστες με διάφορες ανάγκες και αναπηρίες.

ipad-fakitsas

Η Οθόνη Αφής

Η τεχνολογία αφής, σε συνδυασμό με το μέγεθος της οθόνης, κάνουν το iPad πολύ προσβάσιμο σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα στα χέρια ή με προβλήματα στην επικοινωνία, όπως σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Για παράδειγμα, υπάρχει λογισμικό που μετατρέπει εντολές αφής σε ηχητικές λέξεις, ενώ είναι διαθέσιμες εφαρμογές που διευκολύνουν την ανάγνωση βιβλίων, τον έλεγχο συσκευών και την αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο.

VoiceOver

Το VoiceOver είναι μια χαρακτηριστικά σημαντική λειτουργία που ξεκίνησε από το iPhone και τα iPod Touch, και αγγίζοντας την οθόνη με το δάχτυλο μετατρέπει το οπτικό κείμενο σε ηχητικό για χρήστες με προβλήματα όρασης. Το VoiceOver δεν είναι διαθέσιμο μόνο για το λειτουργικό του iPad, αλλά και για τις εφαρμογές του.

Μονοφωνικός Ήχος

Αν η ακοή του χρήστη είναι περιορισμένη μόνο στο ένα αυτί, το iPad προσφέρει την επιλογή του μονοφωνικού ήχου. Αυτή η εφαρμογή επιτρέπει στον χρήστη να λάβει όλα τα ηχητικά δεδομένα από το ένα αυτί, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με τα ειδικά ακουστικά του iPad, που κάνουν ακόμα πιο εύκολη τη χρήση του σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής.

Ρυθμίσεις Προσβασιμότητας

Οι ρυθμίσεις προσβασιμότητας στο μενού του iPad φροντίζουν ώστε όλα τα χαρακτηριστικά της συσκευής να υποστηρίζουν τη χρήση από άτομα με αναπηρία, χωρίς να απαιτείται πρόσθετο λογισμικό. Ο χρήστης μπορεί να προσθέσει λεζάντες, να κάνει zoom-in, και να προσαρμόσει όσο θέλει τις λοιπές λειτουργίες.

Εφαρμογές για χρήστες με αναπηρία

To iPad δεν θα ήταν τόσο εύχρηστο αν δεν υπήρχαν οι εφαρμογές του. Υπάρχουν πια πολλοί προγραμματιστές που δημιουργούν εφαρμογές που απευθύνονται σε χρήστες με αναπηρίες, και ο αριθμός αυτών των εφαρμογών πληθαίνει μέρα με τη μέρα. Το επόμενο βήμα είναι να γεφυρωθούν οι εφαρμογές που απευθύνονται σε χρήστες με αναπηρία με εκείνες που προσφέρουν mainstream περιεχόμενο.

Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr

Σχόλιο του συντάκτη: Είναι σημαντικές λειτουργίες για τα άτομα με αναπηρία όπως και επίσης είναι ένα μέσο επικοινωνίας με τον έξω τον κόσμο.

Για επικοινωνία με τον συντάκτη

της στήλης στο email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Site: http://www.dionfakitsas.gr