Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Πανελλαδικές εξετάσεις 2013. Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι. Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας

Αναλυτικό οδηγό για τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε ένα μήνα, εξέδωσε με εγκύκλιο το υπουργείο Παιδείας· σε αυτή, δίνονται κατευθύνσεις στους υποψηφίους για το πώς θα αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, οδηγίες για την απόκτηση Δελτίου Εξεταζομένου, καθώς και τα δικαιολογητικά προκειμένου να υπαχθούν στις ειδικές περιπτώσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

panellinies-exetaseis

Με την αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις να έχει ήδη ξεκινήσει (έναρξη μαθημάτων στις 17 Μαΐου), και τους μαθητές να φθάνουν πλέον την τελική ευθεία, το υπουργείο εξέδωσε τη Δευτέρα (15/4) οδηγίες για τις διαδικασίες που αφορούν την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου.

Δέκα ημέρες για το password

Φέτος θα ισχύσει εκ νέου το σύστημα της ηλεκτρονικής υποβολής των μηχανογραφικών των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, όλοι οι υποψήφιοι -είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων- θα πρέπει έως την Παρασκευή 26 Απριλίου (η προθεσμία ξεκίνησε χθες 16/4) να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password)· με αυτό τον κωδικό, θα μπορούν σε επόμενη φάση τον Ιούνιο, αφού μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, να επεξεργαστούν και τελικά να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Για να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας, οι μεν υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ κατηγ. 90% θα πρέπει απλά να επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Οι υποψήφιοι του 10% θα χρειαστούν την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Οι ειδικές κατηγορίες

Την ίδια στιγμή, διευκρινίζεται ότι όσοι υποψήφιοι ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), θα πρέπει την ίδια περίοδο (από 16/4 έως 26/4) να προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά (μαζί με το πρότυπο υπόδειγμα σχετικής αίτησης) και μετά από τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα χαρακτηρίζονται ως ειδική περίπτωση. Για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν είτε από το σχολείο τους είτε στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ: www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, όπου αναρτώνται όλα τα σχετικά έγγραφα, εγκύκλιοι, υποδείγματα αίτησης και υπεύθυνων δηλώσεων κλπ. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τις ειδικές κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων κλπ. για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς η διαδικασία και τα δικαιολογητικά γι αυτές τις Σχολές καθορίζονται και ανακοινώνονται από τα αρμόδια υπουργεία.

…και το Δελτίο Εξεταζομένου

Παράλληλα, μόνο όσοι συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, θα αποκτήσουν και το Δελτίο Εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα τις ημέρες των εξετάσεων, ενώ τέλος, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση), αλλά τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές σε κανένα μάθημα, αμέσως μετά τη λήξη των πανελλαδικών θα απευθυνθούν στο σχολείο τους για να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης.