Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας: Γαλακτομπούρεκο

syntagi571-galaktomp

ΥΛΙΚΑ

-1/2 κιλό φύλλο κρούστας

Για την κρέμα:

-1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι

-1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

-700 ml φρέσκο πλήρες γάλα

-300 ml κρέμα γάλακτος

-4 αυγά

-3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

-2 βανίλιες

-ξύσμα από ένα λεμόνι

-1 πακέτο φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων.

Για το σιρόπι:

-700 γρ. ζάχαρη

-400 γρ. νερό

-δύο κ.σ. σιρόπι γλυκόζης

-φλούδα ενός λεμονιού

-1 κουταλιά χυμό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα, βράζουμε για 4 λεπτά (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνοντας το σιρόπι να κρυώσει. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα, τα οποία τα βουτυρώνουμε επίσης πολύ καλά.

Εντωμεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και ανοίγοντας το μάτι της κουζίνας στο χαμηλό, τα ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.

Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν καλή μαρέγκα, ενώ σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με σύρμα.Ενώνουμε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα με τους κρόκους μέσα στο μπολ και αδειάζουμε το μίγμα στην κατσαρόλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας το με μια ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο, ανακατεύοντας συνέχεια κυκλικά και προς το κέντρο της κατσαρόλας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και όταν αρχίζει να πήζει η κρέμα την αποσύρουμε από την φωτιά. Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί και έπειτα απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα, πολύ καλά βουτυρωμένα.

Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο.Χαράζουμε επιφανειακά σε κομμάτια και περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο ενώ ραντίζουμε με μπόλικο νερό.

Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών 1 ώρα να ροδίσει καλά και μόλις βγει από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε.