Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η Συνταγή της εβδομάδας: Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα

 syntagi579

ΥΛΙΚΑ

-1 κ. ψαρονέφρι

-500 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα (χωρίς κουκούτσι)

-500 ml μαυροδάφνη

-3 σκελίδες σκόρδο

-ξύσμα 1/2 λεμονιού

-2 ξυλάκια κανέλας

-1 κ.γ. πιπέρι πολύχρωμο σε κόκκους

-αλάτι-πιπέρι

-1κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο

-6κ.σ. ελαιόλαδο

-1κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη

-λίγο αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά κόβουμε τα δαμάσκηνα στα δύο και τα βάζουμε σε μεγάλο βάζο (ή τάπερ που κλείνει καλά) μαζί με τα 300ml μαυροδάφνης, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξύσμα, τους κόκκους πιπέρι, το δεντρολίβανο και τα ξυλάκια κανέλας και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 8 ώρες τουλάχιστον.

Πλένουμε και σκουπίζουμε το ψαρονέφρι, αφαιρούμε το ορατό λίπος και κόβουμε σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε, αλευρώνουμε καλά και σοτάρουμε σε πλατιά κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι με καπάκι) όπου έχουμε βάλει το μισό μας λάδι να κάψει. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές ώσπου να ροδίσουν λιγάκι και σβήνουμε αμέσως με τα υπόλοιπα 200ml μαυροδάφνης, ανακατεύοντας και χαμηλώνοντας τη φωτιά.

Ρίχνουμε και τα δαμάσκηνα μαζί με όλο το περιεχόμενό τους, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προς το τέλος αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και ανακατεύουμε.

*Τα δαμάσκηνα θα πρέπει να έχουν σχεδόν λιώσει, δίνοντας υφή σάλτσας στο φαγητό μας. Δε θέλει πολύ βράσιμο, το ψαρονέφρι είναι καθαρό φιλέτο και γίνεται γρήγορα. Σερβίρεται με πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Με πληροφορίες από www.sintagespareas.gr