Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Αρχαιολογικά ευρήματα στη Φθιώτιδα, στα 10 σημαντικότερα του κόσμου για το 2013

Ελληνικό ενδιαφέρον έχει ο κατάλογος του περιοδικού Heritage Daily με τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2013, καθώς στη 10η θέση βρίσκονται τα ευρήματα από την ανασκαφή στη θέση Κουτρουλού Μαγούλα στη Φθιώτιδα, που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

politismos

Ευρήματα από την ανασκαφή στη θέση Κουτρουλού Μαγούλα στη Φθιώτιδα, που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.


 

Στη 10η θέση είναι τα 300 και πλέον προϊστορικά πήλινα ειδώλια που βρέθηκαν στη νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας -από τους μεγαλύτερους αριθμούς της περιόδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Ειδώλια βρίσκονται και σε άλλες νεολιθικές θέσεις στην Ανατολία και στα Βαλκάνια, όμως τόσο ο αριθμός όσο και η ποικιλία των τύπων κάνουν την Κουτρουλού Μαγούλα να ξεχωρίζει. Πιστεύω ότι τα συγκεκριμένα ειδώλια, λόγω αριθμού και ποικιλίας, αλλά και επειδή προέρχονται από στρωματογραφική και συστηματική ανασκαφή και όχι από επιφανειακές συλλογές, μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους στην ερμηνεία των αντικειμένων αυτών» είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και συνδιευθυντής του ερευνητικού προγράμματος αρχαιολογίας και αρχαιολογικής εθνογραφίας στην Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας.

 

Στην 1η θέση είναι η ανακάλυψη των λειψάνων του Βασιλιά Ριχάρδου Γ' από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Στη 2η θέση είναι ένα ρωμαϊκό γλυπτό εξαιρετικής διατήρησης, που απεικονίζει έναν αετό να κρατά στο ράμφος του ένα φίδι και το οποίο εντοπίστηκε στο Σίτι του Λονδίνου.

Στην 3η θέση βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα κελάρια στον κόσμο. Ο αποθηκευτικός χώρος που ανασκάφτηκε στα ερείπια παλατιού της χαναανιτικής πόλης Τελ Κάμπρι, βόρεια του Ισραήλ, χρονολογείται στο 1700 π.Χ. και περιελάμβανε 2.000 λίτρα δυνατού γλυκού κρασιού.

Στην 4η θέση είναι ένα μεσολιθικό μνημείο στο Νόρτον του Χερτφορντσάιντ. Η ιστορία της ανακάλυψής του ξεκινά το 1936, όταν ένας πρωτοπόρος της αγγλικής αεροφωτογραφίας το εντόπισε από ψηλά.

Στην 5η θέση είναι το ρωμαϊκό ανάκτορο που ανασκάφτηκε στο όρος Σιών της Ιερουσαλήμ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ.

Στην 6η θέση είναι ο τάφος ενός γιατρού που έζησε στην Αίγυπτο πριν από 4.000 χρόνια και ο οποίος εντοπίστηκε από τσέχους αρχαιολόγους.

Στην 7η θέση βρίσκονται τα υπολείμματα δύο μεγάλων νεκρικών αιθουσών, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 4000 και 3600 π.Χ., για να καούν και να θαφτούν η κάθε μία μέσα σε προϊστορικούς τύμβους και που βρέθηκαν στη Βρετανία από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Συμβουλίου του Χερφορσάιρ.

Στην 8η θέση βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη μεσαιωνική ανακάλυψη στη Βρετανία -μετά τα λείψανα του βασιλιά Ριχάρδου Γ. Νεκροταφείο με μαζικές ταφές από τα θύματα του Μαύρου Θανάτου, της επιδημίας πανώλης που έπληξε το Λονδίνο τον 14ο αιώνα, ανακαλύφθηκε στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια εργασιών της νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής Crossrail.

Στην 9η θέση είναι το πολύχρωμο μωσαϊκό, ηλικίας 1.500 ετών, που βρέθηκε στο κιμπούτς Μπετ Κάμα στο Ισραήλ.

fthiotida1

 

πηγη:tovima.gr