Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

ev media-logo

«Η Task Force και… οι δράκοι, ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ και εργασιακές σχέσεις γαλέρας». Ο Νίκος Σερετάκης σχολιάζει

Σχόλια του κ. Νίκου Σερετάκη, επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", για την 1η Συνεδρίαση του ΔΣ (22/1/2014): Η Τask Force και οι δράκοι, οι εισηγήσεις και η αντιμισθία, ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ και εργασιακές σχέσεις γαλέρας.

 seretakis-nikos-kke

Η Task Force και… οι δράκοι

«Το παραμύθι δεν έχει δράκο» ήταν η απάντηση του κ Μπακογιάννη στην –εκ νέου- ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την έλευση της Task Force στο Δήμο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου της ΝΔ η Task Force θα μας φέρει … «επιστήμονες που θα δουλεύουν για εμάς δωρεάν για το πώς θα κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας» (!).

Αφού η παρουσία τους δεν σηματοδοτεί τίποτα το πονηρό γιατί η έλευσή των ειδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης του κεφαλαίου κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό; Γιατί στη συνάντηση δεν κλήθηκαν να παραβρεθούν οι άλλες παρατάξεις και γιατί ακόμα και σήμερα δεν έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για το τι συμφωνίες και προγράμματα έχουν συναποφασιστεί; 

Στην ουσία ο Δήμος Καρπενησίου θα αποτελέσει αντικείμενο δοκιμής για την προετοιμασία, προώθηση και θεσμοθέτηση νέων αντιλαϊκών αλλαγών στους Δήμους ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί στο ξεζούμισμα των εργαζομένων και την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αυτή είναι η δουλειά που θέλει να κάνει καλύτερα ο κ Μπακογιάννης ως στέλεχος του κρατικού μηχανισμού, ως δήμαρχος και προαλειφόμενος περιφερειάρχης  της ΝΔ.

Οι εισηγήσεις και η αντιμισθία

Άλλη μια συνεδρίαση του ΔΣ πραγματοποιήθηκε με πάμπολλες εισηγήσεις να μην έχουν σταλεί εγκαίρως στις παρατάξεις– πρακτική και μεθόδευση που έχει καταγγείλει αρκετές φορές η Λαϊκή Συσπείρωση. Αυτή τη φορά κάναμε νέο ρεκόρ: το 1/3 των εισηγήσεων (7 στις 22, χώρια τα «εκτός ημερησίας») στάλθηκαν λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση.

Ήταν πάντως ενδιαφέρον το μισθολογικό επιχείρημα του κ. Ντέκα στην επισήμανση της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι στο κάτω-κάτω ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι έμμισθος απλά και μόνο για να συγκαλεί το ΔΣ και να διευθύνει τη συζήτηση, να καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και να φροντίζει για την έγκαιρη αποστολή των εισηγήσεων.

ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ και εργασιακές σχέσεις γαλέρας

Ενδιαφέρον πολύ είχε ο προϋπολογισμός της ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ. Όχι μόνο αποτυπώνει την ένδεια κρίσιμων υπηρεσιών, την εμπορευματοποίηση βασικών αναγκών και τομέων αλλά και δίνει απτά παραδείγματα για το πώς οι δημοτικές επιχειρήσεις ήταν και συνεχίζουν να αποτελούν θερμοκήπιο εργασιακών σχέσεων γαλέρας.

Έτσι στον προϋπολογισμό προβλέπονται 2000 για «μαθητευόμενους» και άλλα 40€ (!) για εργοδοτικές εισφορές. Από τις απαντήσεις που πήραμε προκύπτει ότι όσοι τελικά λάβουν αυτά τα ψίχουλα δε θα «μαθητεύουν» αλλά θα εργάζονται κανονικότατα.

Ο Δήμος Καρπενησίου, με την συμβολή των διοικήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι σήμερα πανελλήνιος πρωταθλητής σε ότι αφορά στον αριθμό των εργαζόμενων με ανασφαλείς και ελαστικές σχέσεις σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων.