Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας. Κέικ σοκολάτας

keik-sokolata

ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ:

-2 φλ. αλεύρι

-1/3 φλ. κακάο

-1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

-½ κ.γ. σόδα

-1 βανίλια

-1 κ.γ. τζίντζερ (σε σκόνη, προαιρετικά)

-1 κ.γ. κανέλλα

-½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

-250 γρ. βούτυρο (Lurpak)

-200 γρ. κουβερτούρα

-1 ½ φλ. ζάχαρη

-2/3 φλ. γάλα

-4 αυγά

-1/3 φλ. κονιάκ

Για την επικάλυψη:

-300 γρ. κουβερτούρα

-½ φλ. κρέμα γάλακτος

-½ κ.σ. ζάχαρη άχνη

-1 κ.σ. κονιάκ

-½ κ.σ. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά, φτιάχνουμε το κέικ. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα, τις βανίλιες, το τζίντζερ, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε. Έπειτα, λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας συνέχεια. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο μίγμα της σοκολάτας τη ζάχαρη, το γάλα, το κονιάκ, τα αυγά και τέλος το μίγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας ώσπου να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 24-26 εκ. περίπου, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για 60 λεπτά.

Για την επικάλυψη, βάζουμε στη φωτιά την κρέμα μαζί με τη ζάχαρη άχνη να κοχλάσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μικρά κομματάκια, ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να γίνει λεία η κρέμα. Τέλος, ρίχνουμε και το κονιάκ και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο.

*Εάν θέλουμε η κρέμα να είναι πιο υγρή, αυξάνουμε την κρέμα γάλακτος. Ακόμη, την κρέμα την ρίχνουμε όταν το γλυκό είναι ακόμα ζεστό, έτσι μένει και το κέικ πιο υγρό εσωτερικά.

Με πληροφορίες από www.sintagespareas.gr