Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας: Ψαρονέφρι με πουρέ & καραμελώμενα κρεμμύδια

600

ΥΛΙΚΑ

-1 κιλό ψαρονέφρι

Για τον πουρέ

-5-6 πατάτες

-2-3 καρότα (προαιρετικά)

-1 μεγάλη κ.σ. βούτυρο

-1 1/2 περίπου φλ. ζεστό γάλα (ανάλογα πόσο σφιχτό τον θέλουμε)

-1 φλ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα

-1 κύβο ζωμό βοδινού (προαιρετικά)

-Αλάτι και πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

-5 κ. σούπας ελαιόλαδο

-3 μέτρια κρεμμύδια

-2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

-1 ποτήρι κόκκινο κρασί

-1 κ.σ. αλεύρι

-1 κύβο ζωμό βοδινού (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλατοπιπερώνουμε το ψαρονέφρι και το ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με πολύ λίγο λαδάκι για περίπου 10-15 λεπτά.

Όση ώρα ψήνεται το ψαρονέφρι ετοιμάζουμε τον πουρέ. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια για να βράσουν πιο γρήγορα και τις ρίχνουμε σε νερό που ήδη βράζει. Βάζουμε και τα καρότα μαζί και μόλις βράσουν, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε ξανά μέσα την κατσαρόλα, προσθέτοντας το βούτυρο.

Εντωμεταξύ σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με ένα κύβο βοδινού (ο κύβος προαιρετικά). Πατάμε τις πατάτες να λιώσουν ή τις λιώνουμε με ένα ραβδομπλέντερ. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα σιγά σιγά και συγχρόνως ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα. Τρίβουμε πιπέρι και συμπληρώνουμε αλάτι προσεχτικά, λόγω της κεφαλογραβιέρας.

Ώσπου να βράσουν οι πατάτες, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σ ένα τηγάνι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν και να μαλακώσουν αρκετά.Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Αφήνουμε 5 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και τον κύβο προαιρετικά.

Μπορούμε όμως σ΄αυτή την φάση, αντί του κύβου, να ρίξουμε το μείγμα των κρεμμυδιών να βράσει μέσα στο άλλο τηγάνι που ετοιμάσαμε το ψαρονέφρι γιατί όλη η νοστιμιά από το κρέας βρίσκεται στον πάτο του τηγανιού. Φροντίζουμε μόνο να βάλουμε το ψαρονέφρι σε μέρος ζεστό για να μην κρυώσει μέχρι να ετοιμαστούν τα υπόλοιπα.

Με πληροφορίες από cookeatup.com