Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023

ev media-logo

Διαφωνία ΠΑΣΟΚ για ανοικτά μαγαζιά τις Κυριακές. Αντίδραση Μωραΐτη στην υπουργική απόφαση

Ο εισηγητής ΚΤΕ ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε την Τρίτη 8 Ιουλίου, ανακοίνωση με την οποία διαφωνεί με την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αυθαίρετη και εκτός συμφωνίας -όπως αναφέρει- ενέργεια του υπουργείου για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

moraitis-thanos1

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με καταγωγή από την Ευρυτανία και εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κ. Θάνος Μωραΐτης, αναφερόμενος στην υπουργική απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές σε 9 περιοχές της χώρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

"Η απόφαση του υπουργείου ανάπτυξης  για την  λειτουργία των καταστημάτων  52  Κυριακές σε 9 περιοχές της χώρας  είναι απολύτως αυθαίρετη, αντίκειται στο νόμο που έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο και δεν υπηρετεί σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Η υπουργική απόφαση  καταστρατηγεί ότι έχει νομοθετηθεί και εκθέτει την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης να μην προχωρήσει στην απόφαση αυτή και να εφαρμόσει τον νόμο ως έχει.

Πριν από ένα χρόνο,  η Βουλή ψήφισε για λειτουργία καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο ενώ έδωσε το δικαίωμα στους αντιπεριφερειάρχες, μετά από διαβούλευση, να αποφασίζουν για τις επιπλέον.

Παράλληλα, υπήρξε μια νομοθετική πρόβλεψη για πιλοτική λειτουργία 52 Κυριακών σε τρεις τουριστικές περιοχές. Οι προτάσεις από την διαβούλευση με τους  φορείς κατέληξαν σε τρείς αμιγώς τουριστικές περιοχές (Μύκονος, Σαντορίνη, κέντρο της Ρόδου).

Ξαφνικά, παρουσιάζεται ένα «Letter of Intend» που συνυπέγραψαν ο κ. Πρωθυπουργός, ο κ. Στουρνάρας και η κ. Λαγκάρντ  και το οποίο ανέφερε επτά(!) περιοχές αντί για τρεις και μάλιστα να αφορά ζώνες που δεν χαρακτηρίζονται από την κυρίως τουριστική τους κίνηση: πχ το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου της Αθήνας (από τα Πετράλωνα μέχρι και την Αλεξάνδρας) και της Θεσσαλονίκης (από το λιμάνι μέχρι το Διοικητήριο).

Τελικά, το  σχέδιο της υπουργικής απόφασης αφορά 9 περιοχές!

Ένα χρόνο μετά τη ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις επτά Κυριακές, από στοιχεία των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, εκτιμάται ότι το μέτρο είχε αρνητική επίπτωση στον τζίρο των καταστημάτων.

Από εκτιμήσεις των εμπόρων προκύπτει οτι μόνο τρεις από τις επτά Κυριακές είχαν αυξημένη κίνηση (κυρίως του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου) με έμφαση στα εμπορικά κέντρα και αφαιρώντας τζίρο από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Οι υπόλοιπες τέσσερις Κυριακές, σύμφωνα με τους εμπόρους, προκάλεσαν ζημιά καθώς τα έσοδα ήταν σαφώς χαμηλότερα από το κόστος εργασίας.

Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων και τις υπόλοιπες Κυριακές, είναι μια μετατόπιση του τζίρου από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προς τα μεγάλα πολυκαταστήματα και όχι μια συνολική αύξηση του προς όφελος όλων των επιχειρήσεων.

Καλό θα είναι το υπουργείο ανάπτυξης να ασχοληθεί με τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και να μην επιστρέψει στην εποχή των ιδεοληψιών και των εμμονών".