Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ». 70 χρόνια πιστοί στο ραντεβού τους - Όσα έγιναν στο ετήσιο συνέδριο των ομογενών

Σε έναν τόπο που όλα θύμιζαν την Ευρυτανία πραγματοποιήθηκε το  ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής. Παρουσία πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών διεξήχθη το 70ο ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι», από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου 2014, στην ορεινή και καταπράσινη πόλη του Γκάτλινμπεργκ του Τεννεσί.

belouxi-sinedrio-2014-1

Εκατοντάδες μέλη και φίλοι της Ένωσης είχαν μια μοναδική ευκαιρία να σμίξουν, να συζητήσουν, να θυμηθούν τα παλιά, να κάνουν νέες φιλίες, να απολαύσουν τα γεύματα και τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου Παρκ Βίστα, όπου διεξήχθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, καθώς επίσης και οι εκδηλώσεις του τριημέρου.

Εξάλλου, το απόγευμα της Κυριακής, όταν όλα είχαν τελειώσει, όλοι ήταν υπερήφανοι και πανευτυχείς. Ερωτηθείς για τις εντυπώσεις που παίρνει μαζί του από τη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Ιωάννης Γ. Πεσλής, δήλωσε: “Με ανατριχίλα ξυπνούσα τα πρωινά και έβγαινα στο μπαλκόνι να δω την αντάρα και τα όμορφα βουνά του Τεννεσί, που τόσο θύμιζαν την Ευρυτανία. Το συνέδριο κύλισε γαλήνια και δημιουργικά, παρόλο που για άλλη μια φορά μάλλον κέρδισε η αδιαφορία από πλευράς συμμετοχής μελών στις διαδικασίες. Ωστόσο, η φιλοξενία του τοπικού τμήματος και της κοινότητος του Νάξβιλ θα μείνει αξέχαστες, όσο και η ωραία χορευτική βραδιά του Σαββάτου που προσήλκυσε και γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα από την ευρυτανική μας νεολαία".

Ο πρόεδρος του τοπικού Τμήματος της Ένωσης και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ. Δημήτριος Κοτσιανάς, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Το φετινό Συνέδριο είχε απ’ όλα και ομολογουμένως ήταν από τα καλύτερα. Ακόμη, αποτέλεσε και την πρώτη οικονομική επιτυχία της Ένωσης μετά από έξι ολόκληρα χρόνια. Όλοι ευχαριστήθηκαν με την ποικιλία του προγράμματος και ιδιαίτερα με τις θαυμάσιες χορευτικές εκδηλώσεις. Το αποχαιρετιστήριο μεσημεριανό πικ νικ, μετά τη Λειτουργία της Κυριακής, ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής των μελών μας".

Όσα έγιναν

Η προσέλευση των μελών και φίλων της Ένωσης άρχισε το απόγευμα της Κυριακής. Στις 7.30 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Ένωσης κ. Ιωάννη Πεσλή, το οποίον τίμησαν με την παρουσία τους πάνω από εβδομήντα περίπου πρώην πρόεδροι, αντιπρόσωποι των 17 Τμημάτων και πρόεδροι των εθνικών επιτροπών της Ένωσης. Ήταν μια θαυμάσια εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς τον πρόεδρο, ο οποίος για δεύτερη διετία υπηρετεί επάξια την Ένωση, στην οποία με κάθε τρόπο προσπαθεί να προσελκύσει τους νέους να γίνουν ενεργά μέλη και να αναλάβουν τη διοίκησή της.

belouxi-sinedrio-2014-2

Η έκπληξη του δείπνου δεν ήταν μόνο η ωραία γιορταστική ατμόσφαιρα και το γευστικό φαγητό, αλλά και η ομιλία του επίσημου ομιλητή της βραδιάς Dr. Edwin Huffine, Head of DNA Forensics with Bode Technology Company in Langley, VA, ο οποίος μίλησε για την «Αναγνώριση Αγνοουμένων Χρησιμοποιώντας Ανάλυση του DNA».

Το Σάββατο, στις 10.00 το πρωί, άρχισαν, με τη συμμετοχή 50 περίπου μελών, οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Συνεδρίου, με κύριο ομιλητή τον αρχιδικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Τενεσσί, κ. Gary R. Wade. Παράλληλα, σε διαφορετικό χώρο είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση του σωματείου Θυγατέρων Ευρυτανίας.

Απονομές βραβείων

Με το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Πεσλής, η πρόεδρος των Θυγατέρων Ευρυτανίας Δρ. Μαίρη Αν Κοντογιάννη και τα μέλη της Επιτροπής Υποτροφιών, απένειμαν χρηματικά βραβεία (αξίας 6.500 δολαρίων, 4.000 δολαρίων και 3.000 δολαρίων) σε 7 αριστεύσαντες Ευρυτάνες φοιτητές αμερικανικών πανεπιστημίων. Οι μαθητές που έλαβαν τις υποτροφίες είναι οι: Νικόλ Γιαννοπούλου, Δήμητρα Περούλα, Ρούλα Καρδαρά, Δημήτριος Γκαρίλας, Σταύρος Στρατής, Μαρία Δ. Πολίτη και Αλεξάνδρα Σκυλοδήμου.

Παράλληλα, η Ένωση απένειμε υποτροφίες σε αριστούχους Ευρυτάνες φοιτητές στην Αθήνα και σε μαθητές λυκείων και ΕΠΑΛ στην Ευρυτανία, συνολικού ετήσιου ποσού 20.000 δολαρίων, ενώ το ποσό των 30.000 δολαρίων περίπου δόθηκε σε παιδιά με ειδικές ανάγκες στον νομό, καθώς και σε οικογένειες που έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι υποδέχτηκαν τον κ. Δημήτριο Σιψή και τη μητέρα του Μπέσι, γιο και σύζυγο αντίστοιχα του αείμνηστου και επί πολλά χρόνια καταξιωμένου μέλους της Ένωσης Γεωργίου Σιψή.

Η οικογένεια Σιψή επέδωσε -για συγκεκριμένους φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς- επιταγή ύψους 5.000 δολαρίων εις μνήμην του αείμνηστου πατέρα και συζύγου, του οποίου οι ανιδιοτελείς υπηρεσίες και η μακροχρόνια προσφορά προς το Βελούχι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Ακολούθησε η τιμητική αναγνώριση του Κώστα Καζάκου από τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Πεσλή. "Το σύμβολο ήταν η εικόνα του Καλού Ποιμένος που συνοδευόταν με την ευχή της αειμνήστου Διαμάντως Γ. Πεσλή να ζήσει 1000 χρόνια και να παραμείνει πιστός και χρήσιμος. Κάτι που είναι αποδεδειγμένο με τα έργα του, τα περισσότερα από τα οποία δεν τα γνωρίζουν πολλοί", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η χοροεσπερίδα

Μετά το γεύμα, τις ομιλίες, τις απονομές των υποτροφιών, τις δωρεές και τις τιμητικές αναγνωρίσεις άρχισαν και πάλι οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, η οποία τελείωσε στις 6.00 το απόγευμα, για να δοθεί η ευκαιρία στα μέλη να ξεκουραστούν για λίγο και να ετοιμαστούν για την επίσημη χοροεσπερίδα το ίδιο βράδυ.

Εκατοντάδες νέοι, ενήλικες και γέροι μπήκαν στο χορό και ξεφάντωσαν. Ήταν πραγματικά μια πραγματική ελληνική χορευτική βραδιά που θα μείνει αξέχαστη σε όλους και ιδιαίτερα στην ευρυτανική μας νεολαία.

Το πρωί της Κυριακής γέμισε από μέλη η μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου, η οποία είχε ειδικά διαμορφωθεί για να τελεσθεί η Θεία Λειτουργία.

Όλα ήταν άψογα σχεδιασμένα και έκαναν υπερήφανους τον π. Στρατή, τους ιεροψάλτες μέλη του Βελουχίου κ.κ. Φρανκ Κοτσιανά, Απόστολο Ντάλλα και Αθαν. Νικόπουλο, αλλά και όλο το εκκλησίασμα.

Αμέσως μετά την εκκλησία, οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν σε έναν θαυμάσιο εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου, όπου είχαν την ευκαιρία να γευματίσουν και να παραστούν στην κλήρωση της ετήσιας λαχειοφόρου της Ένωσης. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως οι τυχεροί της λαχειοφόρου ήταν οι: Captain Steve’s Family Seafood (10.000 δολάρια), Mr. Constantine Zourzoukis (5.000 δολάρια), Mr. John Kanos (3.000 δολάρια), Ms. Xenia Evgenitakis (1.000 δολάρια) και Ms. Susan Poulos (1.000 δολάρια).

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, αλλά και τα μέλη της Ένωσης ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου, για το 71ο Συνέδριο.

belouxi-sinedrio-2014-3