Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας: Χειροποίητο παστέλι

620

ΥΛΙΚΑ

-200 γρ. σουσάμι

-50 γρ. φιστίκια

-50 γρ. ωμά αμύγδαλα

-300 γρ. μέλι

-1/4 κ.γ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι μέχρι να γίνει ρευστό. Σε ένα ξεχωριστό μεγάλο τηγάνι, ανακατεύουμε τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και το σουσάμι και ψήνουμε για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το ζεστό μέλι πάνω από το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

 Μόλις δούμε ότι έχει γίνει μια πηχτή μάζα -περίπου στα 5 λεπτά-το αφαιρούμε από τη φωτιά.

Στον πάγκο εργασίας μας στρώνουμε μεγάλη λαδόκολλα, ρίχνουμε το υλικό μας, σκεπάζουμε με άλλη μια λαδόκολλα και με το μικρό πλάστη πιέζουμε από πάνω την επιφάνεια να την ισιώσουμε και να δώσουμε, όσο μπορούμε, το ίδιο πάχος.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το παστέλι σε τετράγωνα κομμάτια ή στο σχήμα που επιθυμεί ο καθένας. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και κάθε κομμάτι το τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη ή τοποθετούμε μέσα σε ένα αεροστεγές δοχείο, φροντίζοντας να βάζουμε ενδιάμεσα από κάθε στρώση μία λαδόκολλα για να μην κολλήσουν οι μπάρες μεταξύ τους.

*Αν θέλουμε το παστέλι να είναι πιο μαλακό, προσθέτουμε περισσότερο μέλι.

Βράζοντας το μέλι περισσότερο, το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό αποτέλεσμα βράζουμε λιγότερο. Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές ζάχαρη όταν αρχίζουμε το βράσιμο. Η ζάχαρη σφίγγει το παστέλι.

Το παστέλι γίνεται εξίσου νόστιμο ακόμη κι αν επιλέξουμε να μην προσθέσουμε όλους ή κάποιους από τους ξηρούς καρπούς.

Με πληροφορίες από http://ingolden.gr