Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Γιάννης Χαλκιάς: "Εισπράττουμε το σεβασμό"

Συνέντευξη στα “Ευρυτανικά Νέα” παραχώρησε ο -εκ των ιδρυτών και προπονητής της ΠΑΚ- Γιάννης Χαλκιάς. Ο νεαρός γυμναστής, αφού αρχικά έκανε μια περίληψη-απολογισμό της χρονιάς μέχρι στιγμής, αναφέρθηκε στο Πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας (ΕΣΚΑΣΕ), όπου τους έγινε πρόταση να συμμετάσχουν, την οποία όμως αρνήθηκαν θεωρώντας πως είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Αντίθετα δήλωσε πως θα συμμετάσχουν σε τουρνουά καλαθοσφαίρισης της Σπερχειάδας, αλλά και σε αυτό που διοργανώσει ο Δήμος Καρπενησίου τον προσεχή Μάιο. Ο Γιάννης αναφέρθηκε στη σχέση προπονητή-μαθητή, ενώ κλείνοντας τόνισε πως όποιος θέλει μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο τμήμα της Ακαδημίας οποιαδήποτε χρονική περίοδο το θελήσει.

XALKIAS

Τα “Ευρυτανικά Νέα”, θέλοντας να προβάλλουν τις αξιέπαινες προσπάθειες των ντόπιων ανθρώπων, φιλοξενούν (για μια ακόμα φορά) στις σελίδες τους έναν προπονητή της Ακαδημίας Καλαθοσφαίρισης η οποία αν και ιδρύθηκε (μόλις) τον περασμένο Αύγουστο, έχει κερδίσει την εκτίμηση, τον σεβασμό και τον θαυμασμό όλων για την προσπάθεια και το ζήλο που επιδεικνύουν οι δημιουργοί της. Άξιο αναφοράς είναι πως η Ακαδημία στέκεται οικονομικά ΜΟΝΟ από τα προσωπικά έξοδα των προπονητών της.

Γιάννη σε καλωσορίζουμε στα “Ευρυτανικά Νέα”. Πες μας πως έχει κυλήσει η χρονιά ως τώρα.
Αρχίσαμε τον Οκτώβριο χωρίς να περιμένουμε τέτοια προσέλευση. Προσωπικά όταν ξεκινήσαμε είχα σαν αρχικό πλάνο να ασχοληθούμε  με παιδιά που επιθυμούσαν να παίξουν μπάσκετ, όμως στην πορεία είδαμε ότι ακολούθησαν πολλοί ακόμα που το έβλεπαν σαν ένα ακόμα χόμπι. 
Ακόμα και κορίτσια έχουν αγκαλιάσει το άθλημα και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν κοπέλες από το τμήμα του Γυμνασίου που φτάνουν το επίπεδο των αγοριών. Θέλουμε να κάνουμε κάτι και για αυτές, παρόλο αντιλαμβανόμαστε και γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Πες μου τις διαφορές που έχεις εντοπίσει μεταξύ των τμημάτων (διαφορετικό επίπεδο-διαφορετικές συνθήκες);
Στα junior (19 αγόρια και 1 κορίτσι) τα παιδιά πιάνουν για πρώτη φορά μπάλα και φυσικά τους μαθαίνουμε τα βασικά. Στο «ανάμεικτο» αγοριών και κοριτσιών Δημοτικού δείχνουν ότι αγαπούν το άθλημα, όμως το βλέπουν και ως μέσο άθλησης. 
Τα μεγαλύτερα τμήματα ξέρουν να παίζουν μπάσκετ, όμως προσπαθούμε να τους μάθουμε τεχνικές, τακτικές και στρατηγική. 
Οι περισσότεροι έχουν μείνει στο σχολικό μπάσκετ και εμείς θέλουμε να «αποβάλλουν» τα παιδιά αυτή την νοοτροπία και να προσχωρήσουν στα δεδομένα και τις ιδέες της Ακαδημίας.
Υπάρχουν επαφές και επικοινωνία με την ΕΣΚΑΣΕ και τις αρμόδιες αρχές του αθλήματος, σε επίπεδο περιφέρειας;
Έχουμε ειδοποιηθεί από την ΕΣΚΑΣΕ που εδρεύει στην Θήβα για όλα τα πρωταθλήματα στα οποία θα μπορούσαμε να λάβουμε μέρος, όμως τα μέλη της ΠΑΚ συμφωνήσαμε το πρώτο χρόνο να μην κατεβάσουμε ομάδα σε κάποιο από αυτά για οικονομικούς και όχι μόνο λόγους. Από του χρόνου όμως το σκεφτόμαστε σοβαρά να φτιάξουμε μια αντρική ομάδα, με την προοπτική ότι όλα τα ταλέντα να μαζευτούν στην Ακαδημία και να πλαισιώσουν το ήδη υπάρχον υλικό.

XALKIAS-2
 
Τα άτομα που υπάρχουν στην ομάδα θεωρείς ότι βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο ανταγωνιστικότητας ή είναι ακόμα σε πρώιμο επίπεδο;
Θα χρειαστούμε σίγουρα προσθήκες, αφού τα άτομα που έχουμε έρχονται για να γυμναστούν, το βλέπουν σαν χόμπι και ακόμα μαθαίνουν πράγματα.
Και να υποθέσω ότι αυτοί θα αποτελέσουν και τον κορμό της ομάδας που θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα μπάσκετ του Δήμου…;
Ναι, έτσι είναι και φυσικά με την καθοδήγηση από εμένα και τον Φώντα (σ.σ. Ζαχαρόπουλο). Στόχος είναι συμμετοχή αρχικά και ότι προκύψει. Άλλωστε αν δεν κατεβάσουμε εμείς ομάδα που είμαστε σύλλογος της ΕΣΚΑΣΕ, ποιος θα κατεβάσει…;
Υπάρχει στήριξη από τον Δήμο και τους αρμόδιους φορείς της πόλης του Καρπενησίου;
Όταν αρχίσαμε ο Δήμος έδειξε θετικός σε αυτή την προσπάθειά μας και μας παραχώρησε το Κλειστό Γυμναστήριο (με ενοίκιο φυσικά, όπως όλοι οι σύλλογοι). Ακόμα και με τον κ. Κατσαδούρο, που επιτηρεί τονχώρο, διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις και δεν έχουμε κανένα παράπονο. Το θέμα είναι ότι ούτε και εμείς έχουμε ζητήσει κάτι παραπάνω. Τώρα θα ξεκινήσουμε να ζητάμε…!!
Οι απαιτήσεις σας τι θα αφορούν;
Έχουμε δηλώσει συμμετοχή σε ένα τουρνουά μπάσκετ στη Σπερχειάδα για παιδιά δημοτικού. Σε αυτή τη διοργάνωση θα λάβουν μέρος (πλην της Σπερχειάδας) τα εκπαιδευτήρια Μπούκαλη, μια ακαδημία από τη Φθιώτιδα και φυσικά εμείς. Για να λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης θα χρειαστούμε τη βοήθεια του Δήμου με ένα λεωφορείο το οποίο θα μεταφέρει τους αθλητές.   
Η Ακαδημία για να λειτουργήσει χρειάζεται και τα απαραίτητα “σύνεργα”. Ο δικός σας εξοπλισμός θεωρείς ότι επαρκεί για τις ανάγκες της ΠΑΚ;
Όταν βλέπεις το κάθε παιδί να έχει τη δική του μπάλα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα σε αυτόν τον τομέα. 
Έχουμε φανέλες και τελευταία με τη βοήθεια των γονιών (και τη δικιά μας φυσικά) δώσαμε τσάντες, σετ προπόνησης και σακίδια σε κάθε παιδί. Επίσης, θεωρώ πολυτέλεια την ύπαρξη της μικρής μπασκέτας για τα junior, κάτι το οποίο δεν υπάρχει σε όλες τις Ακαδημίες.  
Στο τουρνουά της Σπερχειάδας θα χρειαστείτε και φανέλες, που δεν υπάρχουν ως τώρα. Σωστά;
Θα τις παραγγείλουμε εντός των ημερών, προσβλέποντας στη βοήθεια κάποιου χορηγού. Αλλιώς θα αναλάβουμε εμείς το οικονομικό σκέλος, όπως έχουμε και σε όλα τα υπόλοιπα ως τώρα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει χρήματα και καμία επιχορήγηση από πουθενά. Είναι όλα προσωπικά μας έξοδα…!! 
Δε θα έπρεπε όμως να ευαισθητοποιηθούν ορισμένοι, ώστε να σας στηρίξουν οικονομικά;
Πρέπει…!! Τώρα θα φανεί αν αξίζει συνέχειας όλη αυτή η προσπάθεια -όταν δηλαδή κατεβούμε στην Σπερχειάδα- για να αναδείξουμε το μπάσκετ της Ευρυτανίας.

XALKIAS-3
 
Υπάρχουν άλλα τουρνουά που θα μπορούσατε να λάβετε μέρος;
Εκτός από το πρωτάθλημα ΕΣΚΑΣΕ, υπήρχε ένα καλό τουρνουά για εφήβους γυμνασίου που αφορούσε όλη την Περιφέρεια Στερεάς, με εντός και εκτός έδρας παιχνίδια. 
Όμως επειδή θα είχαμε 7 εκτός έδρας παιχνίδια δε λάβαμε μέρος, αναλογιζόμενοι το οικονομικό κομμάτι. Επίσης υπάρχει η σκέψη να ανεβεί η Ακαδημία της Σπερχειάδας να παίξει στο Καρπενήσι, πριν το τουρνουά που θα φιλοξενήσουν αυτοί στην πόλη τους.
Υπάρχει στα πλάνα σας να καλέσετε κάποιον ειδικό με το αντικείμενο να κάνει μάθημα στα παιδιά;
Το έχουμε σκεφτεί, αρκεί να είναι κάποιος με μεγάλη εμπειρία, που θα δείξει νέα πράγματα. Δε θα μπούμε στον κόπο να φέρουμε κάποιον που έχει τις ίδιες γνώσεις με έμενα και τους άλλουςδυο καθηγητές. Στόχος μας είναι κάποιος προπονητής ή κάποιος (ενεργός ή μη) καλαθοσφαιριστής.
Ποιες είναι οι κριτικές των γονιών όσον αφορά το δικό σας επίπεδο και το έργο που προσφέρετε;
Αυτό δεν μπορώ να το πω ούτε να το κρίνω. Όμως, αυτό που εισπράττουμε από τους γονείς είναι σεβασμός στη δουλειά μας, ενώ παρατηρούνται αλλαγές στην προσωπικότητα, τον χαρακτήρα και την παιδεία των παιδιών. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα κοινωνικό και έχεις κέρδη μέσα από την ομαδική δουλειά. Αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά: και στα καλά και στα άσχημα την ευθύνη την έχουν όλοι.
Ποια είναι σχέση που έχεις με τα παιδιά;
Γενικότερα, η Κατερίνα και ο Φώντας είναι πιο φιλικοί με τα παιδιά, ενώ εγώ είμαι αυτός που φωνάζει περισσότερο. Θέλω όλα να γίνονται απόλυτα σωστά (αυτό το προσπαθούν και οι δυο συνάδερφοι μου όσο μπορούν καλύτερα) με πειθαρχία και τυπικότητα.
Κλείνοντας και αφού σε ευχαριστήσω για την συζήτηση που είχαμε έχεις κάτι άλλο που θα ήθελες  να επισημάνεις;
Για όσους δεν το γνωρίζουν ουσιαστικά εγγραφές δεν υπάρχουν. Μπορεί όποιος θέλει ακόμα και τώρα να έρθει και να ενταχθεί σε τμήμα και εμείς  θα το βοηθήσουμε να φτάσει σταδιακά το επίπεδο των άλλων παιδιών. Εύχομαι χρόνια πολλά για το εορταστικό των ημερών και υγεία πάνω από όλα στα παιδιά της Ακαδημίας και τον κόσμο γενικότερα. Δύναμη και κουράγιο για τις δύσκολες ημέρες που περνάει ο κόσμος.

XALKIAS-1