Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Οι ‘‘Μικρές Νιφάδες’’ στα Ευρυτανικά Νέα

Τα “Ευρυτανικά Νέα” προβάλουν την προσωπική προσπάθεια της Λίλας Κλαουδάτου (πτυχιούχος Παιδαγωγικής σχολής) να γνωρίσει στα νέα -και όχι μόνο- παιδιά τις ομορφιές και τις αξίες του βουνού μέσα από το άθλημα του σκι. Στη συνέντευξη που μάς παραχώρησε η 23χρονη προπονήτρια δηλώνει πως προέκυψε η ιδέα της Ακαδημίας, την αποδοχή που εισπράττει από τους γονείς, ενώ κρατάει ως μεγαλύτερη ανταμοιβή της το χαμόγελο των μικρών φίλων μετά το τέλος των μαθημάτων.

nifades

Λίλα, σε καλωσορίζω στα Ευρυτανικά Νέα. Καταρχάς, πες μας πώς δημιουργήθηκε η ιδέα να ξεκινήσεις μια σχολή εκμάθησης σκι;
Ήταν ιδέα που είχα μαζί με το θείο μου, τον Γιώργο Κλαουδάτο. Προσωπικά, έβλεπα ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στο Καρπενήσι, σε σχέση με τη χιονοδρομία. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ανέβει ποτέ στο βουνό και παιδιά που ναι μεν ανεβαίνουν στο Χιονοδρομικό, αλλά δεν το συνεχίζουν. Δεν είναι δυνατόν το Χιονοδρομικό να απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Καρπενησίου -είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού στην Ελλάδα με Χιονοδρομικό σε τόσο μικρή απόσταση- και να μην  έχουμε την ανταπόκριση που πρέπει από τον κόσμο. 
Είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα για το Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή για παράδειγμα, αντί να είμαστε σε μια καφετέρια όλη μέρα, θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε με ένα όμορφο και άκρως ομαδικό άθλημα.
Μπορεί να νομίζουμε ότι το σκι είναι ατομικό άθλημα, αλλά έχει ομαδικό πνεύμα, γιατί θα πάρουμε την παρέα μας να κάνουμε σκι. Θα περάσουμε καλά, θα πιούμε καφέ, αλλά θα κάνουμε και κάτι που μας αρέσει. \
Η επαφή με τη φύση, για μένα τουλάχιστον, είναι κάτι πολύ ανώτερο από το γυμναστήριο. Είναι αλλιώς να κάνεις μια δραστηριότητα στη φύση και αλλιώς να είσαι κλεισμένος σε ένα κλειστό περιβάλλον. Όλα χρειάζονται, αλλά δεν είναι δυνατόν στην Ευρυτανία να έχουμε χάσει την επαφή με τη φύση. Και δεν είναι μόνο το Χιονοδρομικό. είναι και τα ποτάμια μας... όλα!! Πόσοι από εμάς φτάνουμε 18 χρονών και δεν έχουμε κάνει ράφτινγκ;
Οπότε, έβλεπα γενικά ένα πρόβλημα και σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε αυτή την ακαδημία. Μέσα από την εν λόγω ακαδημία, όπως και τον σύλλογο, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, να ανέβουν στο βουνό και να το αγαπήσουν. Δηλαδή, θα΄ θελα μετά από δέκα χρόνια να ξαναδώ τα ίδια παιδιά στο βουνό, με την παρέα τους να περνούν καλά, κάνοντας σκι. 

nifades-1

Σύστησέ μας τις «Μικρές Νιφάδες». Πόσα άτομα απαρτίζουν την ακαδημία; Ποιο είναι το πρόγραμμα της εβδομάδας; 
Φέτος, ήταν η πρώτη χρονιά λειτουργίας της σχολής και η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Στις 3 Μαρτίου ήταν η πρώτη φορά που ανεβήκαμε στο βουνό. Μαζευτήκαμε συνολικά 29 παιδιά διαφορετικών επιπέδων, κάναμε δύο ομάδες, μια με παιδιά που δεν είχαν ξανακάνει ποτέ σκι και μια με αυτά που είχαν έρθει ξανά σε επαφή με το άθλημα. Μάθημα έκανα μόνο εγώ, με τη βοήθεια της Ιωάννας Ζαχαράκη
Το πρόγραμμα αποτελούνταν από 4 αναβάσεις. Το ένα γκρουπ ανέβαινε Σάββατο και το άλλο Κυριακή και κάναμε 4 ώρες σκι. Δεν μου αρέσει η λέξη «μάθημα». Το πρώτο πράγμα που είπα στους γονείς ήταν ότι δεν θέλω να περάσει στα παιδιά ότι κάνουμε μάθημα, αλλά ότι πάμε να ξεδώσουμε, τηρώντας βέβαια, τους κανόνες ασφαλείας.Το σκι όσο το μαθαίνεις, τόσο πιο πολύ σου αρέσει. Ποτέ δεν είναι αρκετό ό,τι έχεις μάθει. Πάντα έχεις να μάθεις κάτι παραπάνω και αυτό σε κάνει να το απολαμβάνεις ακόμη περισσότερο. 
Οι γονείς που παρακολουθούν τα παιδιά να κάνουν μάθημα πώς βλέπουν την όλη ιδέα; Είναι θετικοί; 
Και μόνο ότι τα παιδιά γυρνούσαν με χαμόγελο στο σπίτι οι γονείς ήταν ευχαριστημένοι. Θα φέρω ένα απλό παράδειγμα. Το γκρουπ των αρχαρίων έκανε μάθημα κάθε Σάββατο. Τον τελευταίο καιρό, έβλεπα τα παιδιά να ανεβαίνουν στο βουνό με τους γονείς τους και τις Κυριακές. Αυτό με χαροποιούσε. Αυτό δείχνει ότι το θέλουν. 
Οι συνδρομές σε τι τιμή ανέρχονται;
Φέτος, για τις 4 αυτές αναβάσεις που κάναμε, για παιδιά κάτω των 8 χρονών ήταν συνολικά 80 ευρώ, ενώ για παιδιά άνω των 8 ετών, 100 ευρώ. Η τιμή περιελάμβανε την κάρτα χρήση των λιφτ, το μάθημα, ενοικίαση εξοπλισμού -πέδιλα, μπότες, κράνος κ.ο.κ.- και ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς και χυμό). Στόχος μας ήταν το παιδί να ανέβει στο Χιονοδρομικό και να μην χρειάζεται να χαλάσει ούτε 0,50 ευρώ παραπάνω.

nifades-2
 
Έχεις απευθυνθεί στο Δήμο Καρπενησίου ή σε άλλο αρμόδιο φορέα για κάποια βοήθεια επιπλέον;
Όχι, δεν έχω απευθυνθεί πουθενά. Απ’ ότι γνωρίζω γενικά από τον σύλλογο, ο Δήμος βοηθάει, απλά εγώ δεν έχω απευθυνθεί για κάποια βοήθεια. Άλλωστε, πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία... δεν είναι σύλλογος όπως ο ΕΟΣ. Μακάρι να μπορούσαν τα παιδιά να ανέβουν στο βουνό δίνοντας μόνο 2 ευρώ. Δυστυχώς αυτό δεν είναι εφικτό. Είμαι της άποψης ότι αυτό πρέπει να γίνει με τον ΕΟΣ Καρπενησίου, ένας σύλλογος του τόπου που δεν έχει (για μένα) τη βοήθεια που θα έπρεπε. Όσοι μπορούν, ας βοηθήσουν τον σύλλογο και τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες τις υποστηρίζουν με άλλο τρόπο. Η μόνη βοήθεια που θα ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά δεν ήρθε ποτέ, ήταν κάποια έκπτωση στις κάρτες. Είμαστε ένα γκρουπ 29 ατόμων… ίσως βέβαια ευθύνομαι εγώ που δεν το συζήτησα αρκετά με τους υπεύθυνους του χιονοδρομικού.
Αυτή η ιδέα δημιουργήθηκε τώρα ή την είχες μέσα στο μυαλό σου από καιρό; 
Αυτή η ιδέα υπήρχε στο μυαλό μας. Απλά φέτος  έχοντας πάρει και το πτυχίο μου στο Παιδαγωγικό άρχισα να ψάχνω το θέμα πιο σοβαρά, αφού ήθελα πολύ να ασχοληθώ με τα παιδιά. Το συζητήσαμε τελευταία στιγμή με τον θείο μου, σε 15 ημέρες περίπου το ανακοινώσαμε στα «Ευρυτανικά Νέα», αναμένοντας να μαζευτούν 10-15 παιδιά περίπου. Τελικά έγινε καλή δουλειά και συγκεντρώθηκαν αρκετά περισσότερα. Του χρόνου θα ξεκινήσουμε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Νωρίτερα δυστυχώς δεν ανοίγει το Χιονοδρομικό Κέντρο. 
Τι θα έλεγες σε αυτούς που φοβούνται το σκι ή το αγνοούν έστω; Πώς θα τους πείσεις να αλλάξουν γνώμη;
Ακούω μικρά παιδιά να λένε πως το σκι είναι επικίνδυνο. Αυτό κάποιος τους το έχει μεταφέρει, διότι από μόνα τους δεν μπορούν να καταλάβουν αν αυτό ισχύει. Είναι θέμα νοοτροπίας. Πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά ελεύθερα να δουν τι τους αρέσει πραγματικά. Αυτό που έχω να πω στους γονείς είναι το εξής: τι είναι καλύτερο την Κυριακή; Να ξυπνάει το παιδί στις 2.00 το μεσημέρι από τις κραιπάλες της προηγούμενης νύχτας ή να σηκώνονται στις 9.00 το πρωί και να πηγαίνει για σκι; 

nifades-3

Όσον αφορά το δίπλωμα στο τέλος της χρονιάς…; 
Αυτό το κάναμε σαν σημείο τερματισμού. Τελειώνοντας το πρόγραμμα των 4 αναβάσεων γίνεται μια απονομή διπλωμάτων. Στο δίπλωμα γίνεται και μια αξιολόγηση, όμως δεν στέκομαι τόσο πολύ σε αυτό. Στις σχολές του εξωτερικού υπάρχει μια ενιαία αξιολόγηση σε σχέση με το επίπεδο των μαθητών, για να ξέρουμε που βρίσκεται ο καθένας. Οπότε υπάρχει η μια νιφάδα, οι δύο νιφάδες κ.ο.κ., αλλά και η χρυσή νιφάδα. Οπότε ο καθένας βλέπει ότι επιβραβεύεται ο κόπος του και η προσπάθειά του.
Ποιος δίνει την πιστοποίηση αυτή; 
Είναι ανεπίσημη πιστοποίηση. Βέβαια, αν το παιδί πάει σε κάποια σχολή που γνωρίζει αυτό το σύστημα μπορεί να επιδείξει το δίπλωμα. Στο εν λόγω σύστημα η αξιολόγηση γίνεται με αστέρια, απλά εμείς χρησιμοποιούμε τις νιφάδες λόγω ονόματος της ακαδημίας. 
Έχεις να προσθέσει κάτι άλλο;
Μου αρέσει να βλέπω παιδιά μικρά, μεγάλα και γενικά ανθρώπους στο βουνό, να χαίρονται και να διασκεδάζουν εκεί. Θα δούμε, όμως, αν ήταν όντως επιτυχημένη σε κάποια χρόνια, αν τα παιδιά αυτά συνεχίζουν να ανέβουν ξανά στου βουνό. 
Δεν είναι το ίδιο να μιλάς για τουρισμό όταν δεν ξέρεις τον τόπο σου. Είχαμε περάσει ένα στάδιο τσιμεντοποίησης των μυαλών, των καταστάσεων, των πόλεων και αυτό κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει. 
Πρέπει όσοι ασχολούμαστε να πάρουμε πρωτοβουλίες και να μεταφέρουμε την αγάπη μας (όχι τόσο τη γνώση)  σε κάποια θέματα που αφορούν τους νέους, ώστε να αλλάξουν μυαλά, καταστάσεις και νοοτροπία.

nifades-4

nifades-6

nifades-5