Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Φώντας Ζαχαρόπουλος (Προπονητής της Π. Α. Κ.): "Με δουλειά και προσήλωση πετυχαίνεις τους στόχους"

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στα “Ευρυτανικά Νέα” ο προπονητής της Π.Α.Κ., Φώντας Ζαχαρόπουλος. Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις σχετικά με το παρόν και το μέλλον της Πανευρυτανικής Ακαδημίας έκανε ο 27χρονος διπλωματούχος τεχνικός, ο οποίος υπογράμμισε ειδικότερα πως η συστηματική δουλειά είναι αυτή που θα φέρει τα αποτελέσματα και την αναγνώριση.

fwntas-1

Η κουβέντα με τον Φώντα Ζαχαρόπουλο αποδείχθηκε άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς οι απόψεις του φιλόδοξού προπονητή δείχνουν πως στις τάξεις της Ακαδημίας υπάρχει ζήλος και μεθοδικότητα και αυτά είναι τα κυριότερα “συστατικά” που έβγαλαν από την αφάνεια το μπάσκετ στο Καρπενήσι. 
Ο χρόνος, πλέον, λειτουργεί υπέρ της...

Αναλυτικά η συνέντευξη
Η Ακαδημία διανύει, πλέον, τον 4ο χρόνο από την σύστασή σας! Ποια είναι τα στάνταρ στα οποία βαδίζει πλέον;
Τα βήματα που γίνονται κάθε χρονιά είναι μικρά και προσεκτικά. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι από τη μία μέρα στην άλλη “ανακαλύψαμε την Αμερική” στο Καρπενήσι, όσον αφορά το άθλημα του μπάσκετ. Όταν ξεκινάς κάτι από μηδενικό επίπεδο θα πρέπει να έχεις υπομονή και “γερό στομάχι”, καθώς στην αρχή ειδικά οι δυσκολίες είναι πολλές. Το θέμα είναι να έχεις πάθος και όρεξη να δουλέψεις με προσήλωση, χωρίς να επηρεάζεσαι από τίποτα. 

fwntas-7

Ο σύλλογος λοιπόν μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας δεν σταματά να έχει ως προτεραιότητά του τα παιδιά, τα οποία ξεκινώντας από μηδενική βάση μπορούν -με τις σωστές συνθήκες κι αφού καταφέρουμε να τα κάνουμε να αγαπήσουν το μπάσκετ- να εμβαθύνουν σε θέματα ατομικής τεχνικής και τακτικής. Στόχος; Κάποια από αυτά κάποια στιγμή στο μέλλον να κάνουν τον τόπο μας υπερήφανο πρώτα ως άνθρωποι και μετά ως αθλητές, καθώς το σπουδαιότερο προσόν για μένα είναι η ίδια η προσωπικότητά του.

Θα μπορέσει να βγει ταλεντο από την Ακαδημία που να εκπροσωπήσει τον Νομό μελλοντικά;
Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω με σιγουριά, είναι πάντως ο λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε ο σύλλογος και προς αυτό τον σκοπό κινούμαστε. Έτσι, ώστε η κορυφή της πυραμίδας -το ανδρικό τμήμα δηλαδή- να τροφοδοτείται στο μέλλον με αρκετά δικά μας παιδια και γιατί όχι κάποια από αυτά να έχουμε τη χαρά και την τιμή να καταφέρουμε να κάνουμε το όνειρό τους πραγματικότητα, αγωνιζόμενα σε συλλόγους και πόλεις που το μπάσκετ έχει ριζώσει βαθύτερα, απ’ ότι στον δικό μας νομό.

fwntas-2

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της Π.Α.Κ.;
Στόχοι σε βάθος χρόνου δε μπορεί να υπάρχουν σε ένα σωματείο και μια περιοχή που το μπάσκετ μέχρι τώρα ήταν “νεκρό”. Πριν από 4 χρόνια πήγαινα στο Κλειστό Γυμναστήριο και στα υπόλοιπα γήπεδα του Καρπενησίου και παρατηρούσα ένα έρημο τοπίο. 
Αυτή τη στιγμή σε όποιο γήπεδο και όποια στιγμή της μέρας και να πας, υπάρχουν άνθρωποι, παρέες και γονείς με τα παιδιά τους που διασκεδάζουν παίζοντας μπάσκετ. Θεωρώ λοιπόν ότι ο πρώτος στόχος που τέθηκε έχει αρχίσει να υλοποιείται, να αγαπήσουν δηλαδή τα νέα παιδιά το άθλημα. 
Από εκεί και πέρα θεωρώ και θέλω να ελπίζω ότι οι πιο υψηλοί στόχοι θα κατακτηθούν από άλλα παιδιά του Νομού μας στο μακρινό μέλλον, καθώς το να πετύχεις από το μηδέν μια άνοδο ακόμα και σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο και ένα εγχείρημα που θέλει ιδιαίτερους χειρισμούς, υπομονή και ίσως και δεκαετίες για να υλοποιηθεί! Γι΄ αυτό σου λέω ότι η λειτουργία της Ακαδημίας είναι μόνο ένα μικρό, αλλά βασικό κομμάτι για την έναρξη αυτού του εγχειρήματος.

Ποια είναι τα τμήματα που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ΠΑΚ;
Τα τμήματα που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Π.ΑΚ. είναι: Junior, Γ’ - Δ’ Δημοτικού Ε’ - ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου, Εφήβων, Κορασίδων και Ανδρών για το μπάσκετ και Κορασίδων για το βόλεϊ. Στα “σπάργανα” βρίσκονται και δύο -υπό δοκιμή- τμήματα για φέτος, αυτά των γυναικών στο μπάσκετ αλλά και το βόλεϊ. 

fwntas-3

Μεταξύ των στόχων σας είνα ι και η δική σας βελτίωση κάτι που γίνεται με τη συμμετοχή σας σε σεμινάρια, αλλά με το δίπλωμα προπονητή. Ποια τα συναισθήματα σας όταν σας παραδόθηκε το “χαρτί”; 
Η χαρά σε τέτοιες στιγμές είναι μεγάλη, αλλά περιορισμένη χρονικά. Από αυτό το σημείο ξεκινά η ανάληψη μεγαλύτερων ευθυνών, πρώτα από όλα απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό και στη συνέχεια απέναντι στους ανθρώπους που σε έχουν εμπιστευτεί. Το δίπλωμα σαν δίπλωμα δεν λέει τίποτα αν δε συνεχίσει κανείς τη σκληρή δουλειά και τη προσήλωση στους στόχους του. 
Ο σύγχρονος προπονητής οφείλει πάνω από όλα να είναι δάσκαλος, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση και ενήμερος, σχετικά με θέματα που έχουν να κάνουν με επιμορφωτικά σεμινάρια. Το μπάσκετ εξελίσσεται συνεχώς κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να το καταλάβει ακόμα κι ένας φίλαθλος, ρίχνοντας μια ματιά στις αλλαγές των κανονισμών που δείχνουν με τι ταχύτητα αλλάζει μορφή το άθλημα.

Ποιές ειναι οι εντυπώσεις σας (θετικές και αρνητικές) απο τους αγώνες των ομάδων σας στα πρωταθλήματα; Υπαρχει διαφορά ποιότητας ή υπάρχουν άλλοι λόγοι, που οι ήττες είναι “βαριές”;
Ξεκινώντας από το εφηβικό τμήμα θα ήθελα να συγχαρώ την coach Μπαλωμένου, η οποία ανέλαβε ένα τμήμα “κουτσουρεμένο”, από τις πολλές και καθυστερημένες αλλαγές που έλαβαν μέρος στα τέλη καλοκαιριού, στη μέση δηλαδή της προαγωνιστικής περιόδου! Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια και στους αθλητές του τμήματος που παρά τα άσχημα αποτελέσματα παραμένουν εκεί και σε αντίξοες συνθήκες (με το κρύο που επικρατεί εντός του γηπέδου), δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στις προπονήσεις για να βελτιωθούν. 

fwntas-5

Για το συγκεκριμένο τμήμα, ο μικρότερος μέσος όρος ηλικίας συγκριτικά με αυτόν όλων των αντιπάλων του, καθώς και η ελλιπής προετοιμασία για τους περισσότερους παίκτες είναι οι κυριότεροι λόγοι για τις βαριές, όπως τις χαρακτήρισες,ήττες. 
Όσον αφορά το ανδρικό τμήμα, θεωρώ πως πιο αρμόδια να απαντήσει είναι η κα. Μπαλωμένου. Από την πλευρά μου, έχοντας δώσει το παρών στις προπονήσεις και στον πρώτο αγώνα της ομάδας πιστεύω ότι έγινε ένα νευρικό παιχνίδι, μεταξύ δύο αδούλευτων ομάδων, εκ των οποίων επικράτησε στο τέλος αυτή που απλά είχε “καθαρότερο μυαλό” στο δεύτερο ημίχρονο. Βέβαια, επειδή γνωρίζω τους χαρακτήρες των παιδιών θεωρώ ότι  η συνέχεια στο πρωτάθλημα θα είναι καλύτερη, καθώς ήδη έχουν αφήσει πίσω το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα.

fwntas-6

Ποια μηνύματα λαμβάνεται απο τον κόσμο για τη δουλειά που γίνεται στις τάξεις της Ακαδημίας;
Από τη πλειοψηφία του κόσμου είναι ενθαρρυντικά και είναι από τους βασικούς λόγους που συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για την ανάπτυξη του αθλήματος στην περιοχή. Σε αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους θα ήθελα μέσω της εφημερίδας σας τα “Ευρυτανικά Νέα”  να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη στήριξή τους και θα τους προέτρεπα να συνεχίσουν όχι αποκλειστικά προς τον σύλλογό μας, αλλά στα παιδιά. Να ξέρουν ότι αυτοί είναι ο βασικότερος σύμμαχός μας στο να τα κάνουμε να αγαπήσουν το άθλημα και κυρίως να αποκτήσουν αθλητική παιδεία.

fwntas-4

Θα θέλαμε την τοποθέτησή στου για την αιφνίδια αποχώρηση του Γιάννη Χαλκιά από την ΠΑΚ.
Η αποχώρηση του Γιάννη ήταν κάτι που δεν χαροποίησε κανέναν στις τάξεις του συλλόγου. Παρόλα αυτά είμαστε επαγγελματίες και θα πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι και να συνεχίζουμε τη δουλειά παρά τις αλλαγές που μπορεί να συμβαίνουν κάποιες φορές. Η αποχώρηση του Γιάννη έγινε για προσωπικούς του λόγους που έγιναν δεκτοί κι εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι πάνω σε αυτό. Τού εύχομαι να έχει υγεία αυτός και η οικογένειά του και κάθε επιτυχία σε ότι κι αν κάνει στο μέλλον.  
Κλείνοντας, ο 27χρονος προπονητής δήλωσε: Εύχομαι η σεζόν που άρχισε να συνεχιστεί και να τελειώσει αίσια για όλα τα μέλη του συλλόγου, όπου εργάζομαι, με υγεία πάνω από όλα για όλους μας και αγάπη για το μπάσκετ! Ευχαριστώ τα “Ευρυτανικά Νέα” για το ενδιαφέρον σας και την φιλοξενία στις σελίδες σας.