Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Πώς θα γίνει η αποψινή εκλογή για ΠτΔ. Παγκόσμιο ενδιαφέρον από τα ξένα ΜΜΕ για την ψηφοφορία

Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλεί η ψηφοφορία για την εκλογή πρόεδρου απόψε Τετάρτη 17/12, στις 7.00 το απόγευμα, με το  Γραφείο Τύπου της Βουλής, να δέχεται δεκάδες επιστολές  από πολλά  ξένα τηλεοπτικά μέσα και ειδησεογραφικά πρακτορεία, με τις οποίες ζητούν έγκριση διαπιστεύσεων.

bouli1

Πολλά είναι και τα αιτήματα για δορυφορική σύνδεση με τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει πρεσβείες προκειμένου να εκπροσωπηθούν και να παρακολουθήσουν την αποψινή ψηφοφορία από τα διπλωματικά θεωρεία.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες της Βουλής είναι έτοιμες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με το σύνολο των υπαλλήλων τους, γι΄ αυτό άλλωστε και έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες. Αυξημένα δε, θα είναι τα μέτρα της Αστυνομίας τόσο εντός όσο και εκτός του κτηρίου του Κοινοβουλίου.

Τι προβλέπεται για την ψηφοφορία

Σύμφωνα με το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής τα βήματα που θα γίνουν στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα.

Οι βουλευτές μπορούν να εκφράσουν είτε λέγοντας ναι στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα είτε στην αντίθετη περίπτωση λέγοντας, δηλώνοντας απλά «παρών».

Έτσι, εφόσον μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρών». Της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση και η ψηφοφορία είναι ονομαστική, με τον κάθε βουλευτή που θα ακούει το όνομά του να σηκώνεται όρθιος και να εκφράζει την προτίμησή του.

Μετά το τέλος της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.

Η εκλογή Παπούλια

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010, όταν η Βουλή επανεξέλεξε στο ύπατο αξίωμα της χώρας τον Κάρολο Παπούλια, η διαδικασία ξεκίνησε στις 11 το πρωί.

Νωρίτερα, ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος ανέγνωσε τον Κανονισμό της Βουλής σχετικά με τη διαδικασία εκλογής, καθώς και τις τρεις επιστολές που του είχαν αποστείλει οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την οποία πρότειναν τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, κλήθηκαν στην έδρα οι ψηφολέκτες οι οποίοι εκφώνησαν τα ονόματα των ψηφισάντων που σηκώνονταν όρθιοι και εξέφραζαν την προτίμησή τους. Η διαδικασία κράτησε περίπου 40 λεπτά έως την καταμέτρηση και την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Ο Κάρολος Παπούλιας είχε επανεκλεγεί με 266 ψήφους Πρόεδρος της Δημοκρατίας από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Στην ψηφοφορία εκείνη, 32 βουλευτές των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν "παρών". Απουσίαζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος και Σοφία Καλαντίδου.

ΠΗΓΗ: reporter.gr